«…Ετούτα είναι της Μηλιάς τα δυτικά χωρία, τα άλλα είναι βορεινά στη μεσιανή μερία. Μπροστά είν' η Καστάνιτζα, στις μάχες ξακουσμένη και στην Τουρκίαν ακούεται, ας είν' και μεθυσμένη. Το Σελεγούδι το πτωχό, τα Κόκκινα Λουρία, ο Άγιος Νικόλαος και άλλα δυο χωρία Μαλτζίνα λέγεται το εν, Αρχοντικόν το άλλο και έως εδώ σώνονται, δεν είναι πλέον άλλο...»

Όλα τα Μπαρδουνοχώρια κατά τον Γ. Δ. Καψάλη (Μεγ. Ελλ. Εγκυκλ. τόμ. ΙΖ΄, σελ. 512) είναι τα εξής: Καστάνια, Σελεγούδι, Ποτάμι, Παλιά Μπαρδούνια (ή Μποσινέϊκα), Τσεσφίνα (Δεσφίνα), Άγιος Νικόλαος, Κόκκινα Λουριά, Μαλιτσίνα (Μέλισσα), Αρχοντικό, Κάστρο της Μπαρδούνιας (αυτό επί τουρκοκρατίας κυρίως το κατείχαν οι Μπαρδουνιώτες Τουρκαλβανοί), Σίνα, Στροντζά (Προσήλιον), Ρόζοβα (Λεμονιά), Ζελίνα (Μελιτίνη), Τσέρια (Αγία Μαρίνα), Άρνα, Κοτσατίνα (Σπαρτιά), Γόλα (μονή από Έλληνες μοναχούς), Γοράνοι, Πυλοβίτσα (Πολοβίτσα), Κουρτσούνα (Βασιλική), Λιαντίνα, Ποταμιά, Πρίτσα (Παλαιόβρυση), Τάραψα, Πετρίνα. Μετά το 1821 δεν έμεινε ούτε ένας Τουρκαλβανός. Το 1835 ανήκαν στους δήμους Μελιτίνης και Φελίας, και εν μέρει στων Κροκεών. Από το 1912 χωρίσθηκαν σε κοινότητες, από το 1998 με τον Καποδίστρια άλλα άνηκαν στον δήμο Σμήνους και άλλα στον δήμο Φάριδος και από το 2011 με τον Καλλικράτη αυτά του Δήμου Σμήνους ανήκουν πλέον στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και αυτα του Δήμου Φάριδος στον Δήμο Σπάρτης.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Τα χωριά της Βαρδούνιας – Καλωσόρισμα

Τα χωριά της Βαρδούνιας (ή Μπαρδούνιας) απλώνονται στην νοτιοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, και αποτελούν το φυσικό σύνορο της Μάνης (για την ακρίβεια ο ποταμός Σμήνος αποτελεί το όριο της). Μία περιοχή με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, με εναλλασσόμενα τοπία. Με βουνοκορφές, με φαράγγια, με ποτάμια, με σπηλιές. Με μοναστήρια και κάστρα. Με γραφικά χωριά. Μία περιοχή που παρότι δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά (εκτός από την περιοχή της Άρνας όπου υπάρχουν κάποιες υποδομές) έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον ψαγμένο ταξιδιώτη. Μία περιοχή με μεγάλη ιστορία (Παναγιώταρος Βενετσανάκης, μάχη του Πολυάραβου) που δυστυχώς προσπερνιέται σαν απλή παραπομπή στα περισσότερα βιβλία και εγχειρίδια.
Ο σκοπός αυτού του blog είναι διπλός. Να παρουσιάσει την περιοχή στον χρήστη του internet αλλά και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για όλους όσους έλκουμε τις ρίζες μας από εκεί. Άλλωστε αν έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη μας αγάπη για τον τόπο καταγωγής μας, που το δείχνουμε με την επιστροφή μας σε κάθε ευκαιρία για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με αυτό το σκεπτικό ξεκινώ αυτή την προσπάθεια. Ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου