Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Βιβλιοπροτάσεις – Ο Σαμπατές Ζει
Πριν από έντεκα περίπου χρόνια κυκλοφόρησε το βιβλίο του σπαρτιάτη συγγραφέα, με καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του από τον Άγιο Νικόλα, Δημήτρη Πετσετίδη “Ο Σαμπατές Ζει. Και άλλες Ιστορίες του Γλυκού Νερού” από τις εκδόσεις Νεφέλη. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ασχολείται με την επαύριο της ταραγμένης εποχής του εμφυλίου, που η περιοχή μας βίωσε πολύ έντονα, και με τους λαϊκούς μύθους που την ακολούθησαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η ιστορία φαίνεται να εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρδούνιας.
Παραθέτω πιο κάτω την κριτική της Μάρης Θεοδοσοπούλου στο Βήμα της 30ης Αυγούστου 1998 (το έντονο χρώμα δικό μου):
Σπαρτιάτικος βίος
Ο Γιάννης Πάνου, στο προλογικό κεφάλαιο του μυθιστορήματος «... από το στόμα της παλιάς Remington...», τοποθετεί τον τελευταίο ένοπλο αντάρτη του Εμφυλίου, το 1952, σε μια σπηλιά του Πάρνωνα, νεκρό. Ενώ ο Δημήτρης Πετσετίδης μεταθέτει την ανεύρεση του τελευταίου νεκρού, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, το 1988, σε μια σπηλιά του Ταΰγετου. Από την πλευρά του ο Θανάσης Βαλτινός βρίσκει επιζώντες στις υπώρειες του Μαλεβού και αφουγκράζεται τις ιστορίες τους, από την εποχή που ο Εμφύλιος ξεψυχά στην Πελοπόννησο.
Σαράντα εννέα χρόνια μετά την επίσημη λήξη του Εμφυλίου και, από ό,τι φαίνεται, αυτός εξακολουθεί να γονιμοποιεί τη συγγραφική φαντασία, παρά τις παραινέσεις των θεωρητικών της λογοτεχνίας. Αν και για τον Γ. Πάνου ο Εμφύλιος μάλλον εξαντλήθηκε, αφού με το δεύτερο βιβλίο του μπήκε σε άλλες περιπέτειες, το ίδιο δύσβατες και επισφαλείς, όπως είναι οι μεταμορφώσεις του ανθρώπινου στοχασμού και της αισθητικής. Και αυτά, μόνον όσον αφορά τους συγγραφείς που αρδεύουν τη μυθολογία τους από την ίδια ορεινή γεωγραφική περιοχή της Πελοποννήσου. Ενώ από τα δυτικά, στην ορεινή Τριφυλία, τους κλείνει το μάτι, νεαρός εκείνα τα χρόνια, ο Όμηρος Πέλλας.
Ο τελευταίος αντάρτης του Δ. Πετσετίδη είναι ο ήρωας του διηγήματος «Ο Σαμπατές ζει», που δίνει κατά το ήμισυ και τον τίτλο της συλλογής. Το όνομά του είναι Βαγγέλης Γκεβάρας, γνωστός με το παρωνύμιο Σαμπατές. Σύμφωνα με την ιστορία, προδομένος από τους χωρικούς που παλαιότερα τον περιέθαλπαν, βρίσκεται περικυκλωμένος από καταδιωκτικό απόσπασμα. Ένα χιλιοτρυπημένο κουφάρι αφήνουν πίσω τους οι στρατιώτες. Όμως, όταν αργότερα το αναζητούν για να κόψουν το κεφάλι, σύμφωνα με τη διαταγή του διοικητή, ο νεκρός έχει εξαφανιστεί. Πολλοί μαρτυρούν ότι τον είδαν να περιφέρεται στο χωριό.
Οι μύθοι μιας ταραγμένης εποχής συναπαντιούνται και επικαλύπτονται. Στην ιστορία του Μάρκου Μέσκου, «Στο ποτάμι του Χαλιμά» (από τη συλλογή πεζογραφημάτων «Κομμένη γλώσσα»), ένας άλλος αδικοχαμένος του Εμφυλίου, ο Εδεσσαίος Χρήστος Νέπκας, περιφέρεται στους δρόμους της πόλης του, αναζητώντας και αυτός το σπίτι της καλής του. Ο Δ. Πετσετίδης όμως, όπως παίζει με τα ονόματα, δίνει ένα διαφορετικό βάθος πεδίου στην ιστορία του. Ο Σαμπατές ζει ανακαλεί με το ισπανοφανές του ονόματος το σύνθημα Ο Τσε ζει. Για τους απανταχού χωρικούς ο νεκρός αντάρτης γίνεται άγιος και προστάτης. Είναι η λαϊκή φαντασία που πλάθει μύθους και διαιωνίζει τη μνήμη.
Όσο για το παρωνύμιο Σαμπατές, σε μια πρώτη ανάγνωση ηχεί σαν ένα τυχόν παραφθαρμένο πελοποννησιακό επίθετο. Όμως, καθώς μπαίνει εμβληματικά και στον τίτλο του βιβλίου, θα μπορούσε να παραπέμπει, λ.χ., στον καταλανό αναρχικό Φραντσίσκο Σαμπατέ Λιοπάρτ• ένα Ρομπέν των δασών που έδρασε στη δεκαετία του '40 εναντίον του φρανκικού καθεστώτος στην Ισπανία. Νομίζουμε πως ο Δ. Πετσετίδης, με την επιλογή των ονομάτων, προβάλλει στην ιστορία του τελευταίου ένοπλου αντάρτη τη μοίρα όλων των λαϊκών ηρώων που οι συνθήκες τους μετέτρεψαν σε πρόσωπα μυθικά. Ωστόσο στα εμφυλιακά διηγήματα του Δ. Πετσετίδη συχνά εμπλέκονται και αυτοί που τότε δήλωναν ακραιφνείς εθνικόφρονες για να βολευτούν, όπως ο ήρωας στο καλοδουλεμένο διήγημα «Το σεβρολετάκι».
Αυτός είναι ο ένας πόλος του βιβλίου. Όμως, όπως σαφώς δηλώνει και ο τίτλος, υπάρχει και ένας δεύτερος πόλος, ισοβαρής. Ιστορίες του γλυκού νερού αποκαλεί με ειρωνική διάθεση ο Δ. Πετσετίδης τις υπόλοιπες διηγήσεις, τις αναίμακτες και άκαπνες. Σε αντίθεση με τις φουρτουνιασμένες και γεμάτες δράση ιστορίες του Εμφυλίου, αυτές που άκουγε παιδιόθεν και έφτιαχνε την παρακαταθήκη του. Μάλιστα, οι δύο πόλοι, στο πρώτο διήγημα της συλλογής, «Νερό ποταμίσιο», συνυπάρχουν, αφού συχνά, στη δεκαετία του '40, η γαλήνη του τόπου των παιδικών παιχνιδιών ράγιζε από τις ριπές συμπλοκών και εκτελέσεων.
Όπως και στις τρεις προηγούμενες συλλογές του Δ. Πετσετίδη, τα διηγήματα παρουσιάζονται θεματικά ανόμοια. Δίπλα στα εμφυλιακά παρατάσσονται διηγήματα με παιδικές μνήμες από το χωριό της γιαγιάς, φοιτητικές ιστορίες από την Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του '50, καθώς και κάποιες πρόσθετες ιστορίες που αποπειρώνται υπέρβαση των ρεαλιστικών ορίων. Από τη φύση τους, οι μνημονικές αναδρομές κουβαλούν το αίσθημα της νοσταλγίας, ωστόσο στην αφήγηση δεν υπάρχει συγκινησιακός φόρτος, ούτε και οι λυρικοί τόνοι που συναντούμε στα διηγήματα του Όμηρου Πέλλα, και αυτά με παιδικές και εφηβικές μνήμες.
Ο Δ. Πετσετίδης προτιμά τις στρογγυλεμένες και ακριβόλογες περιγραφές, που τις ταράζουν, από καιρού εις καιρόν, ειρωνικές νύξεις. Παρατηρούμε πως στα πρόσφατα διηγήματα ο συγγραφέας δείχνει μεγαλύτερη έγνοια για τη γλώσσα, φροντίζοντας να εναρμονίζεται ο βαθμός λογιότητας με τις περιγραφόμενες καταστάσεις. Πάντως, παραμένει φειδωλός στους επιθετικούς προσδιορισμούς, τους οποίους και επιλέγει με ιδιαίτερη προσοχή.
Ένας παραδείσιος τόπος παιχνιδιών και μύησης στη ζωή είναι το χωριό της γιαγιάς, ώστε η αντίθεση, με όσα βίαια συνέβαιναν τότε, να προβάλλει εντονότερη. Το τοπωνύμιο μένει κρυφό, αν και δίνεται το γεωγραφικό στίγμα του χωριού, εφόσον τοποθετείται 35 χλμ. από τη Σπάρτη και 15 χλμ. από τον δημόσιο δρόμο Σπάρτης - Γυθείου. Στα 64 συνολικά διηγήματα του Δ. Πετσετίδη υπάρχουν διάσπαρτα τοπωνύμια της ευρύτερης περιοχής. Είναι σε ένα διήγημα της πρώτης συλλογής «Δώδεκα στο δίφραγκο», στο «Φαντάροι στους Μύλους», όπου κατονομάζεται το χωριό της γιαγιάς, στο βάθος της χαράδρας.
(Να παρατηρήσουμε πως το συγκεκριμένο διήγημα αποτελεί μια πρώτη εκδοχή του πρόσφατου «Ο Σαμπατές ζει»). Το χωριό Μύλοι, μαζί με τα Βαρδούνια και το Κάστρο ανήκαν άλλοτε στην κοινότητα Αγίου Νικολάου επαρχίας Λακεδαίμονος, το χωριό της γιαγιάς από μητέρα του ίδιου του συγγραφέα, σύμφωνα με το λεπτομερειακό βιογραφικό του στο αφιέρωμα του περιοδικού «Μανδραγόρας». Βρισκόμαστε λοιπόν στα Βαρδουνοχώρια, στις μέχρι πρότινος δασώδεις πλαγιές του Ταΰγετου, εκεί όπου τα παλιά χρόνια, πριν από το 1821, είχαν το άντρο τους τουρκαλβανοί ληστές.
Τα παιδικά παιχνίδια διαδέχονται οι ερωτικές ιστορίες, κατά κανόνα γλισχρές και με άδοξο τέλος, καθώς ο βίος του επαρχιώτη φοιτητή πριν από σαράντα τόσα χρόνια, στις γειτονιές της Αθήνας, φαίνεται πως ήταν μάλλον σπαρτιάτικος. Κυρίως τα διηγήματα σκιαγραφούν την περιοχή των Εξαρχείων και τη συνοικία της Νεαπόλεως. Ένα αντιπροσωπευτικό διήγημα για τα φοιτητικά ήθη εκείνων των χρόνων, «Το φολκσβάγκεν του Θανασάκη», διαδραματίζεται σε ένα ωραίο διώροφο εποχής, που σώζεται ως σήμερα μεταμορφωμένο σε καφωδείο, σε έναν από τους πολυάριθμους δρόμους της περιοχής που φέρουν ονόματα επιφανών Βυζαντινών.
Σε μια υποθετική ανθολογία φοιτητικών αθηναϊκών διηγημάτων που θα ξεκινούσε από τους παλαιότερους λογοτέχνες και τη γενιά του '30, ο Δ. Πετσετίδης θα πρόσθετε μια αρμαθιά διηγημάτων με χαρακτηριστικούς τύπους και ξεπεταγμένα θηλυκά της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας. Αν και το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος τελικά δεν καταργήθηκε, το διήγημα ασθενεί βαρέως, καθώς οι θεράποντες του είδους βαθμηδόν υποχωρούν. Ο Δ. Πετσετίδης παραμένει, μέχρι στιγμής, στις επάλξεις και η τέταρτη συλλογή του είναι μία από τις ελάχιστες της εφετινής χρονιάς.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
Οι Τουρκοβαρδουνιώτες
Του Σταύρου Καπετανάκη*
"Η περιοχή της Βαρδούνιας βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, νότια του Μυστρά και βόρεια της Ανατολικής Μάνης. Η λεγόμενη “πέρα Ρίζα” περιλάμβανε τα χωριά, που κατοικούσαν οι Τουρκοβαρδουνιώτες, Γοράνοι, Πολοβίτσα, Ποταμιά, Δαφνί, Κουρτσούνα (Βασιλική), Κοτσατίνα (Σπαρτιάς), Αρνα, Βίγλα, Λεβέτσοβα (Κροκεές), Ταράψα (Βασιλάκιον), Ασήμι, Πρίτσα (Παλιόβρυση), Τσέρια (Αγία Μαρίνα), Ζελίνα (Μελιτίνη), Λάγιου, Στεφανιά, Στροτζά (Προσήλιο), Ρόζοβα (Λεμονιά) Πετρίνα και Τρίνησα. Αντίθετα η “δώθε Ρίζα” περιλάμβανε τα χωριά Καστάνιτσα, Αρχοντικό, Κόκκινα Λουριά, Αγιος Νικόλαος, Μαλτσίνα και Σελεγούδι και είχε αμιγή ελληνικό πληθυσμό. Αποτέλεσε δε την καπετανία της Καστάνιτσας, την οποία είχε η οικογένεια Βενετσανάκη. Τα χωριά των Ελλήνων, δηλαδή της “δώθε Ρίζας”, χωρίζονταν από τα τουρκοβαρδουνιώτικα με τον ποταμό Βαρδούνια ή Σμήνο και είχαν προσκολληθεί στην Εξω Μάνη. Στα Βυζαντινά χρόνια υπήρχε το κάστρο της Βαρδούνιας, το οποίο στη διάρκεια του τουρκο-βενετικού πολέμου (1463-1479) ήταν στα χέρια των Βενετών.
Στα χρόνια της πρώτης τουρκοκρατίας (1460-1685) στην περιοχή του κάστρου του Πασσαβά και της Βαρδούνιας εγκαταστάθηκαν Τούρκοι, οι οποίοι φεύγοντες το 1685 με την Βενετική κατάκτηση, άφησαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις οποίες η νέα διοίκηση των Βενετών νοίκιαζε στους Μανιάτες, όπως φαίνεται από τα κατάστιχα της εποχής.
Οταν με τη δεύτερη τουρκοκρατία 1715-1821 ήρθαν πάλι οι Τούρκοι, ο Νταμάντ Αλή πασάς, πρωθυπουργός τότε της Τουρκίας, εγκατέστησε σε μεγάλο μέρος της Βαρδούνιας μουσουλμάνους Αλβανούς, για να εμποδίζουν τις επιδρομές των Μανιατών στη Λακωνία. Αυτοί, γνωστοί ως Τουρκοβαρδουνιώτες, αποτέλεσαν ένα αντίβαρο για τους ανυπότακτους Μανιάτες και οι Τούρκοι τους χρησιμοποιούσαν σαν εμπροσθοφυλακή, όσες φορές έκαναν εισβολή στη Μάνη.
Στα Βαρδουνοχώρια υπήρχαν πύργοι, όπου κατοικούσαν οι τοπικοί ηγέτες τους, που είχαν τον τίτλο του αγά. Τον Αμούς αγά προσφωνούσαν “Μουσάγα”.
Μεταξύ τους οι αγάδες αναγνώριζαν έναν σαν αρχηγό, στο όνομα του οποίου πρόσθεταν τη λέξη “Βαρδούνιας”, όπως Μουσά Βαρδούνιας ή Ζαβαρδούνιας. Ο αγάς ήταν κάτι αντίστοιχο με τον τοπικό καπετάνιο της Μάνη και ήταν υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην περιοχή του. Οι πύργοι των Τουρκοβαρδουνιωτών ήταν χτισμένοι σε οχυρές θέσεις και θεωρούνταν απόρθητοι.
Στα περισσότερα από τα Βαρδουνοχώρια ζούσαν και ελληνικές οικογένειες, οι “τουρκανάκατοι” όπως τους έλεγαν. Υπήρχαν όμως πολλά παράπονα για τη βάρβαρη συμπεριφορά των Τουρκοβαρδινιωτών απέναντι στους Ελληνες.
Οι Τουρκοβαρδουνιώτες υπήρξαν και αυτοί ανυπότακτοι, όπως οι γείτονές τους Μανιάτες και επιδίδονταν σε ληστείες, δημιουργώντας συχνά προβλήματα στην Τουρκική Διοίκηση. Ο Ι. Φιλήμων τους παρομοιάζει με τους αρματολούς της Ρούμελης και ο Πασάς της Τριπολιτσάς πολλές φορές έκανε πόλεμο μαζί τους ή αναγκαζόταν να εξαγοράσει τη φιλία τους. Οι Τουρκοβαρδουνιώτες αποτελούσαν στο Μοριά ‘‘κράτος εν κράτει”. Αναφέρεται ακόμη ότι: “...πας τις δε, ή Τούρκος ή Ελλην, γινόμενος ένοχος κακουργήματος οιουδήποτε εν Μυστρά, ελεύθερος έμενε και ακαταδίωκτος παρά της αρχής, άμα κατέφευγε εις το Παρόρι.
Αλλως, ενδεχομένη καταδίωξις και σύλληψις του κακούργου από του ασύλου αυτού εγίνετο κήρυγμα πολέμου των Βαρδουνιωτών κατά της αρχής...”.
Μεταξύ Μανιατών και Τουρκοβαρδουνιωτών υπήρχαν τόσο φιλίες, όσο και έχθρες. Οταν η Τουρκική Διοίκηση καταδίωκε κάποιον από τους Τουρκοβαρδουνιώτες, αυτός εύρισκε άσυλο σε έναν από τους πολλούς φίλους που είχε στη Μάνη και αντιστρόφως οι Μανιάτες, οι οποίοι διώκονταν από Τούρκους ή Ελληνες αντιπάλους τους, κατέφευγαν στα Βαρδουνοχώρια. Αντίθετα όταν οι Τούρκοι ήθελαν να εισβάλλουν στη Μάνη χρησιμοποιούσαν τους Τουρκοβαρδουνιώτες και όταν ήθελαν να χτυπήσουν κάποιον από τους Τουρκοβαρδουνιώτες καλούσαν σε βοήθεια τους Μανιάτες.
Στους Βαρδουνοχωρίτες είχαν εισχωρήσει και πολλά εγκληματικά στοιχεία από άλλα μέρη.
Μανιάτες, απόβλητοι από τις τοπικές τους κοινωνίες για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, εύρισκαν άσυλο στα Βαρδουνοχώρια, απαρνιούνταν τη χριστιανική πίστη τους και ήταν γνωστοί ως “τζερεμέδες”. Ακόμη το 1779, όταν ο Γαζή Χασάν πασάς εξόντωσε τους Αλβανούς, που καταδυνάστευαν το Μοριά μετά από τα Ορλωφικά, μερικοί από αυτούς βρήκαν άσυλο στα Βαρδουνοχώρια και έμειναν γνωστοί με το όνομα της φυλής τους “μπεκιάρηδες”. Να σημειωθεί ότι οι Τουρκοβαρδουνιώτες ήταν μεν μουσουλμάνοι, αλλά τζαμιά και ιμάμηδες δεν υπήρχαν στον τόπο τους, που έμοιαζε σαν ένα στρατόπεδο."
*Η Μάνη στη δεύτερη τουρκοκρατία Γ (1715-1821)
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
Η Περιοχή της Βαρδούνιας και οι άνθρωποι της στην Ελληνική Επανάσταση - Ολοκλήρωση
Σήμερα τελείωσε η, αρκετά κοπιαστική είναι αλήθεια, καταγραφή των Βαρδουνιωτών εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επανάσταση, ή τουλάχιστον οι συγγενείς τους αργότερα υπέβαλαν αίτηση αναγνώρισης ως αγωνιστές. Σκοπός της προσπάθειας αυτής, όπως είχα γράψει και στο αρχικό μου σημείωμα δεν ήταν μόνο η αναφορά εκείνων που αγωνίσθηκαν, αλλά και η καταγραφή των οικογενειών που έμεναν τότε στην περιοχή, πράγμα αρκετά ενδιαφέρον για όλους εκείνους που επιζητούν να μάθουν τις ρίζες τους. Στο μέλλον, και ανάλογα με τις πηγές αλλά και τα ερεθίσματα που θα έχουμε, θα κάνουμε ανάλογες προσπάθειες. Για την καλύτερη παρουσίαση της όλης προσπάθειας συγκέντρωσης των ονομάτων, τα στοιχεία τα οποία είναι από το εξαίρετο βιβλίο του Σταύρου Γ. Καπετανάκη “Μανιάτες Αγωνιστές του 1821”, ακολουθεί το αρχικό σημείωμα και αλφαβητικά τα ονόματα των Βαρδουνιωτών με άμεσο link σε κάθε πρόσωπο.
Η Περιοχή της Βαρδούνιας και οι άνθρωποι της στην Ελληνική Επανάσταση
Η περιοχή της Βαρδούνιας λόγω της θέσης της ως το φυσικό σύνορο των ελεύθερων ουσιαστικά περιοχών από την τουρκοκρατούμενη Πελοπόννησο, όντας και η ίδια ουσιαστικά διαιρεμένη, με τα χωριά κάτω από τον ποταμό Σμήνο (αυτά που αναφέρονται και στο έμμετρο του Νηφάκη) να αποτελούν μέρος της ελεύθερης Μάνης, αποτέλεσε μέρος πολεμικών μαχών τόσο πριν από την έναρξη της επανάστασης όσο και μετά. Για τα προεπαναστατικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, όπως την Μάχη της Καστάνιας και τον Παναγιώταρο, θα αναφερθούμε σε μεταγενέστερα σημειώματα. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε μία αλφαβητική καταγραφή των Βαρδουνιωτών εκείνων που συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα και τιμήθηκαν από το Ελληνικό κράτος είτε με την απόδοση στρατιωτικών βαθμών, είτε μεταγενέστερα με την καταβολή στους ίδιους ή στους απογόνους τους πολεμικών αποζημιώσεων. Τα στοιχεία είναι παρμένα από το βιβλίο του Σταύρου Γ. Καπετανάκη “Μανιάτες αγωνιστές του 1821” Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005, και είναι βασισμένα σε γραπτές πηγές, όποτε αναπόφευκτα κάποια ονόματα έχουν παραληφθεί. Σκοπός της αναφοράς τους δεν είναι μόνο η αναγνώριση της προσφοράς τους, αλλά και η χαρτογράφηση των οικογενειών που ζούσαν εκείνη την εποχή στην περιοχή. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, και όχι μόνο από αυτό το βιβλίο αλλά και το “Η Πετρίνα από το 17ο αιώνα" Αθήνα 1989 του Άρη Γ. Πουλημενάκου , είναι ότι στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τις ημέρες μας έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών εντός των χωριών της Βαρδούνιας, αλλά και από και προς τα χωριά της περιοχής από άλλες περιοχές (κυρίως της Μέσα Μάνης), καθώς επίσης και ότι νέα οικογενειακά δέντρα ξεκίνησαν.
Οι Βαρδουνιώτες αγωνιστές αλφαβητικά είναι:
Αλεξανδράκος-Μυρκλάκος Ηλίας
Αλικάκος Βασίλειος
Βαρτζακάκος ή Μάνης Παναγιώτης
Βενετσανάκης Βασίλειος
Βενετσανάκης Ηλία Νικόλαος
Βενετσανάκης Θωμά Βενετσάνος
Βενετσανάκης Λιάκος
Βενετσανάκης Λιάκος
Βενετσανάκης Λιάκου Γεώργιος
Βενετσανάκης Ματζουράκος ή Ματζουρίδης Γεώργιος
Βενετσανάκης Νικ. Γιάννης
Βενετσανάκης Νικολάου Αναγνώστης
Βενετσανάκης Παναγιώτης
Βενετσανάκης-Καπετανάκος Αναγν. Ξανθος
Βενετσανάκης-Λιακάκος Γεώργιος
Βενετσανάκης-Λιακούνης-Λιακουνάκος Γεώργιος
Βενετσανάκης-Ματζουράκος Ξανθός
Βενετσανάκης-Μουτζουράκος Γεώργιος
Βενετσανάκης-Τζανετάκος Βενετσάνος
Βενετσανάκος-Ματζουράκος Ιωάννης
Γιαννακάκος Παναγιώτης
Γιάνναρος Ιωάννης
Γραφάκος Ιωάννης
Γρηγοράκος Ιωάννης
Δημητράκος-Εξαρχάκης Αναγνώστης
Διακουμάκος Γεώργιος
Διπλαράκος Θωμάς
Εξαρχάκης Μαρίνος
Εξερχάκης-Καλαματάκος Νικόλαος
Καπετανάκος Θ. Νικόλαος
Καρβούνης Παναγιώτης
Κωνσταντάκος Γεώργιος
Κωνσταντάκος Παναγιώτης
Λάγος-Οικονομόπουλος Αναγνώστης
Λαγουσάκος Ηλίας
Λιακάκος Χριστόδουλος
Λιτζάκος Πέτρος
Λυτζέρης Δημήτριος
Μπούμπουνας Ευστράτιος
Μπουτεράκος-Μποναράκος Νικόλαος
Οικονόμου-Πουλικάκος Νικόλαος
Παναγουλάκος Παν. Ηλίας
Παπαλεξανδράκος ή Παπαλεξάνδρου Παναγιώτης
Πατσούρης-Πατσουράκος Παναγιώτης
Πλαγιάννης Μιχαήλ
Πλαγιανός-Πλαγιανάκος Γεώργιος
Ρογκάκος Πολυχρόνης
Ρογκάκος-Παπαδάκος Βασίλειος
Ρόζος-Ροζάκης Κυρ. Σταμάτιος
Σταθάκος Κυρ. Ηλίας
Σταθάκος Κυρ. Θωμάς
Σταθάκος Κυριάκος
Σταρόγιαννης Παναγιώτης
Στεφανάκος Σαράντος
Τανομενάκος Δημήτριος
Τριανταφυλλάκος Παναγιώτης
Τσικνάκος Σπυρίδων
Χειλάκος Δημήτριος
Χουσιανάς-Χουσιανάκος-Πουλάκος Παναγιώτης
Χρηστάκος-Μπαταριάς Νικόλαος
Η Περιοχή της Βαρδούνιας και οι άνθρωποι της στην Ελληνική Επανάσταση
Η περιοχή της Βαρδούνιας λόγω της θέσης της ως το φυσικό σύνορο των ελεύθερων ουσιαστικά περιοχών από την τουρκοκρατούμενη Πελοπόννησο, όντας και η ίδια ουσιαστικά διαιρεμένη, με τα χωριά κάτω από τον ποταμό Σμήνο (αυτά που αναφέρονται και στο έμμετρο του Νηφάκη) να αποτελούν μέρος της ελεύθερης Μάνης, αποτέλεσε μέρος πολεμικών μαχών τόσο πριν από την έναρξη της επανάστασης όσο και μετά. Για τα προεπαναστατικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, όπως την Μάχη της Καστάνιας και τον Παναγιώταρο, θα αναφερθούμε σε μεταγενέστερα σημειώματα. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε μία αλφαβητική καταγραφή των Βαρδουνιωτών εκείνων που συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα και τιμήθηκαν από το Ελληνικό κράτος είτε με την απόδοση στρατιωτικών βαθμών, είτε μεταγενέστερα με την καταβολή στους ίδιους ή στους απογόνους τους πολεμικών αποζημιώσεων. Τα στοιχεία είναι παρμένα από το βιβλίο του Σταύρου Γ. Καπετανάκη “Μανιάτες αγωνιστές του 1821” Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005, και είναι βασισμένα σε γραπτές πηγές, όποτε αναπόφευκτα κάποια ονόματα έχουν παραληφθεί. Σκοπός της αναφοράς τους δεν είναι μόνο η αναγνώριση της προσφοράς τους, αλλά και η χαρτογράφηση των οικογενειών που ζούσαν εκείνη την εποχή στην περιοχή. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, και όχι μόνο από αυτό το βιβλίο αλλά και το “Η Πετρίνα από το 17ο αιώνα" Αθήνα 1989 του Άρη Γ. Πουλημενάκου , είναι ότι στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τις ημέρες μας έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών εντός των χωριών της Βαρδούνιας, αλλά και από και προς τα χωριά της περιοχής από άλλες περιοχές (κυρίως της Μέσα Μάνης), καθώς επίσης και ότι νέα οικογενειακά δέντρα ξεκίνησαν.
Οι Βαρδουνιώτες αγωνιστές αλφαβητικά είναι:
Αλεξανδράκος-Μυρκλάκος Ηλίας
Αλικάκος Βασίλειος
Βαρτζακάκος ή Μάνης Παναγιώτης
Βενετσανάκης Βασίλειος
Βενετσανάκης Ηλία Νικόλαος
Βενετσανάκης Θωμά Βενετσάνος
Βενετσανάκης Λιάκος
Βενετσανάκης Λιάκος
Βενετσανάκης Λιάκου Γεώργιος
Βενετσανάκης Ματζουράκος ή Ματζουρίδης Γεώργιος
Βενετσανάκης Νικ. Γιάννης
Βενετσανάκης Νικολάου Αναγνώστης
Βενετσανάκης Παναγιώτης
Βενετσανάκης-Καπετανάκος Αναγν. Ξανθος
Βενετσανάκης-Λιακάκος Γεώργιος
Βενετσανάκης-Λιακούνης-Λιακουνάκος Γεώργιος
Βενετσανάκης-Ματζουράκος Ξανθός
Βενετσανάκης-Μουτζουράκος Γεώργιος
Βενετσανάκης-Τζανετάκος Βενετσάνος
Βενετσανάκος-Ματζουράκος Ιωάννης
Γιαννακάκος Παναγιώτης
Γιάνναρος Ιωάννης
Γραφάκος Ιωάννης
Γρηγοράκος Ιωάννης
Δημητράκος-Εξαρχάκης Αναγνώστης
Διακουμάκος Γεώργιος
Διπλαράκος Θωμάς
Εξαρχάκης Μαρίνος
Εξερχάκης-Καλαματάκος Νικόλαος
Καπετανάκος Θ. Νικόλαος
Καρβούνης Παναγιώτης
Κωνσταντάκος Γεώργιος
Κωνσταντάκος Παναγιώτης
Λάγος-Οικονομόπουλος Αναγνώστης
Λαγουσάκος Ηλίας
Λιακάκος Χριστόδουλος
Λιτζάκος Πέτρος
Λυτζέρης Δημήτριος
Μπούμπουνας Ευστράτιος
Μπουτεράκος-Μποναράκος Νικόλαος
Οικονόμου-Πουλικάκος Νικόλαος
Παναγουλάκος Παν. Ηλίας
Παπαλεξανδράκος ή Παπαλεξάνδρου Παναγιώτης
Πατσούρης-Πατσουράκος Παναγιώτης
Πλαγιάννης Μιχαήλ
Πλαγιανός-Πλαγιανάκος Γεώργιος
Ρογκάκος Πολυχρόνης
Ρογκάκος-Παπαδάκος Βασίλειος
Ρόζος-Ροζάκης Κυρ. Σταμάτιος
Σταθάκος Κυρ. Ηλίας
Σταθάκος Κυρ. Θωμάς
Σταθάκος Κυριάκος
Σταρόγιαννης Παναγιώτης
Στεφανάκος Σαράντος
Τανομενάκος Δημήτριος
Τριανταφυλλάκος Παναγιώτης
Τσικνάκος Σπυρίδων
Χειλάκος Δημήτριος
Χουσιανάς-Χουσιανάκος-Πουλάκος Παναγιώτης
Χρηστάκος-Μπαταριάς Νικόλαος
Χρηστάκος-Μπαταριάς Νικόλαος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Πέθανε το 1861. Στην αίτηση που υπέβαλε ο γιος του Παναγιώτης το 1865, ο οποίος είχε και τέσσερις αδελφές, προσκόμισε πιστοποιητικό των Ν. Γιατράκου και Α. Ζαχαρόπουλου από το 1841. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ. 2049(4064), κουτί 227, φακ. 13).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Χουσιανάς-Χουσιανάκος-Πουλάκος Παναγιώτης
Από την Καστάνια. Ήταν στην δύναμη του Παναγιώτη Γιατράκου κατά την πολιορκία του Κάστρου της Βαρδούνιας και τον ακολούθησε και αργότερα στην πολιορκία της Τριπολιτσάς. Κατά την άλωση της πόλης τραυματίσθηκε θανάσιμα στην θέση Μεγάλη Τάπια και πέθανε. Την αίτηση την υπέβαλε ο γιος του Νικόλαος, εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα επτά αδέλφια του, παρουσιάζοντας αρχικά πιστοποιητικό του 1844, υπογεγραμμένο από τους Λιάκο Γιατράκο, Σωτήρη Ζαχαρόπουλο και Π. Ματάλα, με το οποίο χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης, και αργότερα των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παναγιώτη Γιατράκου και Νικήτα Σταματελόπουλου με το οποίο χαρακτηρίσθηκε ανθυπολοχαγός (αρ.μητρ. 3020, κουτί 226, φακ. 13).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Χειλάκος Δημήτριος
Από το Σελεγούδι. Κατατάχθηκε ως φροντιστής στην δύναμαη του Παναγιώτη Γιατράκου. Στην αίτηση την υπέβαλε ο γιος του Μαρίνος παρουσιάζοντας πιστοποιητικό του 1846 υπογεγραμμένο από τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παναγιώτη Γιατράκο, Νικήτα Σταματελόπουλο, Ξ. Μουτζουράκο και Λιάκο Γιατράκο. Χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός α΄ τάξεως (αρ.μητρ. 1809(4059), κουτί 225, φακ 105).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Τσικνάκος Σπυρίδων
Από τα Κόκκινα Λουριά. Σκοτώθηκε στην μάχη του Πολυάραβου το 1826. Την αίτηση υπέβαλαν τα παιδιά του Δημήτριος, Αναστάσιος, Ιωάννης και Τριαντάφυλλη την βεβαίωσαν δε οι κοκκινολουριώτες Κ. Τζανάκος (ιερέας), Γ. Οικονομίδης, Δ. Πολυχρονάκος, Π. Τζανάκος, Γ. Χρηστάκος, Τ. Ρογκάκος, Π. Τζανετάκος και ο Δημαρχιακός πάρεδρος Μελιτίνης Αναγνώστης Δ. Εξαρχάκος. Χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄ τάξεως (αρ.μητρ. 643(1184), κουτί 215, φακ. 84).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Τριανταφυλλάκος Παναγιώτης
Από τον Άγιο Νικόλαο. Με πιστοποιητικό του Λιάκου Γιατράκου χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός α΄ τάξεως (αρ.μητρ. 6225(18923), κουτί 212, φακ. 74).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Τανομενάκος Δημήτριος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Με αίτηση που υπέβαλε το 1872 χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄ τάξεως (αρ.μητρ. 6182(18868), κουτί 18868), κουτί 204, φακ. 49).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Στεφανάκος Σαράντος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Γεννήθηκε το 1796. Με πιστοποιητικό των Ιωάννη-Κατσή Μαυρομιχάλη και Γεωργίου Δημητρακαράκου και (άλλο) του Γ. Γιατράκου χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός α΄ τάξεως (αρ.μητρ. 3092(8571), κουτί 200, φακ. 22).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σταρόγιαννης Παναγιώτης
Από τον Πολύαραβο, αργότερα έμεινε στην Λιαντίνα. Γεννήθηκε το 1790 και είχε παιδιά τους Δημήτριο (γεν. 1825), τον Γιαννούλη (1827), τον Ιωάννη (1831) και τον Σαράντο (1839). Με πιστοποιητικό των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παναγιώτη Γιατράκου, Νικήτα Σταματελόπουλου και Χατζηχρήστου χαρακτηρίσθηκε (το 1872) υπαξιωματικός α΄ τάξεως (αρ.μητρ. 6231,(18929), κουτί 198, φακ. 109).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σταθάκος Κυριάκος
Από την Τζ(Δ)εσφίνα. Πατέρας του Στάθη, του Ηλία και του Θωμά. Κατά την εισβολή του Ιμπραήμ πασά στην Ανατολική Μάνη το 1826 κλείστηκε στον πύργο του με τον γιο του Ευστάθιο και άλλους συγγενείς του. Ο Μπόσινας (προδότης του) τον κάλεσε να παραδοθεί και εκείνος προσποιούμενος ότι αποδέχεται τον σκότωσε (καθώς εκείνος πλησίαζε προς το μέρος του). Οι Αιγύπτιοι σε αντίποινα έβαλαν φωτιά στον πύργο του και τους έκαψαν ζωντανούς. Η γυναίκα του Σταυρούλα και η νύφη του πιάστηκαν αιχμάλωτες. Χαρακτηρίσθηκε υπολοχαγός(αρ.μητρ. 1614, κουτί 196, φακ. 97).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σταθάκος Κυρ. Θωμάς
Αδελφός του Ηλία και γιός του Κυριάκου από την Τζεσφίνα. Χαρακτηρίσθηκε ανθυπολοχαγός (αρ.μητρ. 3108, κουτί 196, φακ. 97).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σταθάκος Κυρ. Ηλίας
Από την Τζ(Δ)εσφίνα. Γεννήθηκε το 1803. Ο πατέρος του Κυριάκος είχε σκοτώσει τον προδότη Μπόσινα και κατόπιν τον έκαψαν στον Πύργο του οι Αιγύπτιοι (μάχη του Πολυάραβου). Υπάρχει κοινός φάκελος με τον πατέρα του Κυριάκο. Υπέβαλε πιστοποιητικό των Ιωάννη-Κατσή Μαυρομιχάλη, Χριστόδουλου Καπετανάκη και Παναγιώτη Μπουκουβαλέα. Χαρακτηρίσθηκε ανθυπολοχαγός (αρ.μητρ. 3107, κουτί 196, φακ. 97).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Ρόζος-Ροζάκης Κυρ. Σταμάτιος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με αδιευκρίνιστη πληροφορία που αναφέρει στην αίτηση του στις 5 Απριλίου 1872 ο εγγονός του Λεωνίδας Γ.Σ. Ροζάκης (και δεν είχε αναφέρει ο γιος του Κυριάκης σε προγενέστερη αίτηση του στις 25 Σεπτεμβρίου 1865) η μητέρα του Σταμάτη Αρχοντού ήταν στον πύργο των Σταθέων που έκαψαν οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ κατά την μάχη του Πολυάραβου.
Ο Σταμάτης Ροζάκης είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία (υπάρχει το πρωτόκολλο της μυήσεως του). Αναφέρεται επίσης ότι κατά την άλωση της Τριπολιτσάς σε αυτόν παραδόθηκε ο Βαρδουνιώτης Ρουμπής. Κατά την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Λακωνία είχε φρουρά με δικές του δαπάνες στο κάστρο της Βαρδούνιας. Έγινε ταξίαρχος το 1823 και χιλίαρχος το 1825. Το Νοέμβριο του 1837 (21) έγινε υπολοχαγός. Το 1838 τιμήθηκε με το αργυρό αριστείο του αγώνα. Το 1844 προικοδοτήθηκε ως ανθυπολοχαγός φάλαγγας με γραμμάτιο 3.456 δραχμών. Πέθανε το 1861.
Την αίτηση την υπέβαλαν οι κληρονόμοι του, παιδιά και εγγόνια: Παναγιωτάκης, Κυριάκης, τα παιδιά του Γεώργιου που είχε αποβιώσει, Δημήτριος, Πανάγος, Γαλάνης, Λεωνίδας, Σταυριανή και Γεωργίτσα, η κόρη του Δημήτριου που είχε αποβιώσει, Σταυρούλα και τα παιδιά του Αναστάσιου που και αυτός είχε αποβιώσει, Μιλτιάδης και Κυριακούλα. Χαρακτηρίσθηκε ως λοχαγός (αρ.μητρ. 757, κουτί 184, φακ. 35).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Ο Σταμάτης Ροζάκης είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία (υπάρχει το πρωτόκολλο της μυήσεως του). Αναφέρεται επίσης ότι κατά την άλωση της Τριπολιτσάς σε αυτόν παραδόθηκε ο Βαρδουνιώτης Ρουμπής. Κατά την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Λακωνία είχε φρουρά με δικές του δαπάνες στο κάστρο της Βαρδούνιας. Έγινε ταξίαρχος το 1823 και χιλίαρχος το 1825. Το Νοέμβριο του 1837 (21) έγινε υπολοχαγός. Το 1838 τιμήθηκε με το αργυρό αριστείο του αγώνα. Το 1844 προικοδοτήθηκε ως ανθυπολοχαγός φάλαγγας με γραμμάτιο 3.456 δραχμών. Πέθανε το 1861.
Την αίτηση την υπέβαλαν οι κληρονόμοι του, παιδιά και εγγόνια: Παναγιωτάκης, Κυριάκης, τα παιδιά του Γεώργιου που είχε αποβιώσει, Δημήτριος, Πανάγος, Γαλάνης, Λεωνίδας, Σταυριανή και Γεωργίτσα, η κόρη του Δημήτριου που είχε αποβιώσει, Σταυρούλα και τα παιδιά του Αναστάσιου που και αυτός είχε αποβιώσει, Μιλτιάδης και Κυριακούλα. Χαρακτηρίσθηκε ως λοχαγός (αρ.μητρ. 757, κουτί 184, φακ. 35).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Ρογκάκος Πολυχρόνης
Από τα Κόκκινα Λουριά. Το 1823 έγινε ταξίαρχος και το 1824 χιλίαρχος. Χαρακτηρίσθηκε υπολοχαγός και πήρε ως προίκα γραμμάτειο 4.320 δραχμων. Αναφέρεται μόνο στο μητρώο.
(αρ.μητρ. 1371).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(αρ.μητρ. 1371).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Ρογκάκος-Παπαδάκος Βασίλειος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Την αίτηση υπέβαλε ο γιός του Νικόλαος με πιστοποιητικό του Λιάκου Γιατράκου. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ. 2053(4076), κουτί 164, φακ. 21).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Πλαγιανός-Πλαγιανάκος Γεώργιος
Από την Μαλιτσίνα (σημερινή Μέλισσα). Πολέμησε υπό τους Γιατρακαίους και έλαβε μέρος στην πολιορκία του κάστρου της Βαρδούνιας. Την αίτηση υπέβαλαν το 1865 τα παιδιά του Δημητρούλα (γεν. 1823), Παναγιώτης (1825), Γιαννούλα (1827), Αντωνία (1830), Δημήτριος (1832) και Μαρίτσα (1835), προσκομίζοντας πιστοποιητικό των Παναγιώτη, Νικολάου, Λιάκου Γιατράκου και Στρ. Δημητράκου. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ. 3932(6702), κουτ.176, φακ. 105).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Πλαγιάννης Μιχαήλ
Από τον Πολυάραβο, κατοικούσε στην Λιαντίνα. Έλαβε μέρος στην πολιορκία του κάστρου της Βαρδούνιας ως χιλίαρχος. Την αίτηση την υπέβαλε ο γιός του Χρήστος. Χαρακτηρίσθηκε αρχικά ως στρατιώτης και σε δεύτερη κρίση υπαξιωματικός β΄ τάξεως (αρ.μητρ. 939(1808), κουτ.176, φακ. 104).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Πατσούρης-Πατσουράκος Παναγιώτης
Από τα Κονάκια του Δήμου Μαλευρίου. Στην μάχη του Βαλτετσίου τραυματίσθηκε στο πρόσωπο. To 1837 η προαγωγή του σε ανθυπολοχαγό εμποδίστηκε από αντίθετους. Την αίτηση την υπέβαλαν το 1865 οι γιοί του Νικόλας και Θοδωράκης κάτοικοι Στροντζάς. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ.5164(8589), κουτί 172, φακ. 83).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Παπαλεξανδράκος ή Παπαλεξάνδρου Παναγιώτης
Από τα Κόκκινα Λουριά. Με πιστοποιητικό του Παναγιώτη Γιατράκου και λοιπων χωριανών (όπως στον Παναγιώτη Καρβούνη) χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ. 5153(8566), κουτί 168, φακ. 21).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Παναγουλάκος Παν. Ηλίας
Από την Καστάνια. Πατέρας του ήταν ο Πανάγος Παναγούλιας που πολέμησε με τους Γιατράκους και πέθανε γύρω στο 1845. Για επιβεβαίωση της πολεμικής του δράσης προσκόμισε τις ένορκες καταθέσεις του Ιωάννη Μουτζουράκου και Αναγνώστη Λαγού τότε (το 1865) 67 και 80 ετών αντίστοιχα. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ. 5446(8981), κουτί 160, φακ. 120).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Οικονόμου-Πουλικάκος Νικόλαος
Ιερέας από τον Άγιο Νικόλαο. Την αίτηση την υπέβαλε ο γιός του Αναστάσης. Χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄ τάξης (αρ.μητρ. 6189(18862), κουτί 156, φακ. 58).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Μπουτεράκος-Μποναράκος Νικόλαος
Κατοικούσε στην Τάραψα (σημερινό Βασιλάκιο), με καταγωγή (πιθανόν) από την Μηλιά. Στις 13 Αυγούστου 1824 έγινε ταξιάρχης και χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός α΄ τάξεως (αρ.μητρ. 4429(13641), κουτί 143, φακ. 57).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Μπούμπουνας Ευστράτιος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Ήταν αδελφός της γυναίκας του Παναγιώτη Γιατράκου. Αρχικά πολέμησε τους Τουρκοβαρδουνιώτες και έπειτα ακολούθησε τους άλλους Μανιάτες υπό τις διαταγές των Γιατράκου, Σταματελόπουλου στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Σκοτώθηκε στην θέση Φραγκόβρυσο στην μάχη που ακολούθησε την επίθεση των Ελλήνων στους Τούρκους της Τριπολιτσάς που συνόδευαν Φαναρίτες Τούρκους επιστρέφοντας από την Καρύταινα. Χαρακτηρίσθηκε ταγματάρχης (αρ.μητρ. 483, κουτί 142, φακ. 47).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Λυτζέρης Δημήτριος
Από την Πρίτσα (σημερινή Παλαιόβρυση) γεννήθηκε το 1780. Έλαβε μέρος στην μάχη του Πολυάραβου και τραυματίσθηκε στο (δεξί) χέρι. Από τότε δεν μπορούσε να εργασθεί. Ήταν ανθυπολοχαγός φάλαγγας και εξαργύρωσε το γραμμάτιο αντί 1.500 δραχμών. Την αίτηση την υπέβαλε ο ίδιος το 1865 και χαρακτηρίσθηκε αρχικά ανθυπολοχαγός και μεταγενέστερα υπολοχαγός (αρ.μητρ. 1360, κουτί 115, φακ. 22).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Λιτζάκος Πέτρος
Από την Καστάνια. Η αίτηση υποστηρίχθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου από τον Ιωάννη Μουρτζουρίδη (γεν. 1798) και τον Στέργιο Τζάμη (1795) από την Ήπειρο, που ήταν στο σώμα του Γιατράκου. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ. 5152(8562). κουτί 112, φακ. 49).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Λιακάκος Χριστόδουλος
Από την Ζελίνα (σημερινή Μελιτίνη), κατοίκησε αργότερα στην Ρόζοβα (σημερινή Λεμονιά). Πολέμησε υπό τις διαταγές του Π. Γιατράκου και πήρε τον βαθμό του ταξίαρχου. Η γυναίκα του είχε σκοτωθεί από τα αραβικά στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά στην θέση Μαλίδια στην Τζ(Δ)εσφίνα. Παιδιά του ήταν ο Ιωάννης, ο Ανδρέας, ο Παναγιώτης και ο Ηλίας που πέθανε το 1860. Με πιστοποιητικό των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παναγιώτη Γιατράκου, Νικήτα Σταματελόπουλου και Χατζηχρήστου (3/3/1846) χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄τάξης (αρ.μητρ. 3098(8586), κουτί 110, φακ. 76).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Λαγουσάκος Ηλίας
Από την Μηλιά του Δήμου Λεύκτρου, μετοίκησε το 1821 στην Πρίτσα (Παλαιόβρυση). Πέθανε το 1848. Την αίτηση (για πολεμική αποζημίωση) την υπέβαλε ο γιός του Γιώργος προσκομίζοντας πιστοποιητικό του Π. Γιατράκου που βεβαίωνε ότι πολέμησε τους Τουρκοβαρδουνιώτες. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ.1315(2785), κουτί 106, φακ. 26).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Λάγος-Οικονομόπουλος Αναγνώστης
Από την Καστάνια. Στην αίτηση του αναφέρει ότι τραυματίσθηκε στο γόνατο (τον θεράπευσε ο Νικόλαος Γιατράκος) και από τότε χωλαίνει. Το 1865 με μαρτυρική κατάθεση του Ιωάννη Μουτζουρίδη, σε συμβοαλιογράφο χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης (αρ.μητρ.5445(8980), κουτί 106, φακ. 16).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Κωνσταντάκος Παναγιώτης
Από τον Άγιο Νικόλαο. Πέθανε το 1855. Την αίτηση υπέβαλε η χήρα του Ελένη και ο γιός του Πέτρος που έμεναν στο Ασήμι. Προσκόμισαν πιστοποιητικό του Λιάκου Γιατράκου που βεβαίωνε ότι ο Παναγιώτης Κωνσταντάκος στρατευόταν υπό τους Γιατρακαίους. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης. (Αρ.μητρ. 05155(8569), κουτί 103, φακ.43).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Κωνσταντάκος Γεώργιος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Πέθανε το 1851. Με πιστοποιητικό που βεβαιώνουν οι Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Π. Γιατράκος και Κ. Δεληγιάννης το 1846, στρατευόταν υπό τον Π. Γιατράκο. Την αίτηση υπέβαλε το 1865 η χήρα του Γεωργίτσα Νεοφωτίστου και τα παιδιά τους Ιωάννης (γεν. 1825), Ζαχαρίας (1826), Αικατερίνη (1830), Χρυσηίδα (1840) και Κωνσταντής (1848) που έμεναν στα Λεβέτσοβα. Χαρακτηρίσθηκε ως υπαξιωματικός β΄ τάξεως (αρ.μητ. 1633(03580), κουτί 103, φακ.44).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σάββατο 11 Ιουλίου 2009
Καρβούνης Παναγιώτης
Από την Μαλιτσίνα (Μέλισσα). Σκοτώθηκε στην μάχη του Πολυάραβου. Την αίτηση την υπέβαλαν οι κόρες του Αικατερίνη και Μαγδάλω που κατοικούσαν στα Κόκκινα Λουριά, επικαλούμενες τους γέροντες του Δήμου Μελιτίνης που πολέμησαν στον Πολυάραβο (Τζανάκος, Χρηστάκος, Κούρτης, Γ. Σαραντάκος,Π. Σαραντάκος, Γραφάκος, Μαρτάκος, Αγγελάκος, Ροβιθάκος, Μονοβασίτης, Βρουλίτης, Κ. Σταρόγιαννης,Δ. Σταρόγιαννης, Παπαδάκης και Θωμάκος). Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης.(Αρ.μητρ. 08037(13400), κουτί 78, φακ. 45)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Καπετανάκος Θ. Νικόλαος
Από την Καστάνια. Την αίτηση την υπέβαλε ο γιός του Θ.Ν.Καπετανάκος, επικαλούμενος και την μαρτυρία του Παναγιώτη Γιατράκου που ήταν μέλος της επιτροπής, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε στις 6 Μαίου 1872. (Κουτί 73, φακ 5).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Εξερχάκης-Καλαματάκος Νικόλαος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Πολέμησε με τον Γιατράκο και τους Μαυρομιχαλαίους. Την πρώτη αίτηση την υπέβαλε το 1846 και δεν αμείφθηκε. Με δεύτερη αίτηση το 1865 χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄ τάξεως. (αρ.μητρ. 01828(4113), κουτί 53, φακ. 42).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Εξαρχάκης Μαρίνος
Από τον Άγιο Νικόλαο. Την πρώτη αίτηση, μαζί με το πιστοποιητικό από τους Μαυρομιχάλη, Κοσονάκο, Τσιγκουράκο και Γιατράκο, την υπέβαλε το 1846. Με δεύτερη αίτηση το 1865 χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄ τάξεως. (Αρ.μητρ. 01810, κουτί 53, φακ. 41).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Διπλαράκος Θωμάς
Από τον Άγιο Νικόλαο. Χαρακτηρίσθηκε ανθυπολοχαγός με πιστοποιητικό του 1846, που υπέγραφαν οι Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Παναγιώτης Γιατράκος, Νικήτας Σταματελόπουλος και Χατζηχρήστος. Την αίτηση την υπέβαλε η χήρα του, κόρη του Σωτ. Φελούρη Καρακίτσου, η οποία κατοικούσε στην Σκάλα και είχε δύο παιδιά τον Λεωνίδα (1848) και την Σταυρούλα (1850). (Αριθ.μητρ.03106, κουτί 219, φακ. 29).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Διακουμάκος Γεώργιος
Από την Ρόζοβα(σημερινή Λεμονιά). Στο πιστοποιητικό που παρουσίασε και υπέγραφαν οι Π. Μαυρομιχάλης, Τζανετάκης Γρηγοράκης, Δ. Τσιγκουράκος, Αντ. Μαυρομιχάλης και Richard Church (άγγλος στρατιωτικός) αναφέρει συμμετοχή του στην εκστρατεία της Δυτικής Ελλάδας υπό τους Η. Χρυσοσπάθη και Β. Πολιτάκο. Χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός α΄. (Αριθ.μητρ. 2134(5280), κουτί 49, φακ. 55).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Δημητράκος-Εξαρχάκης Αναγνώστης
Από το Σελεγούδι. Έπεσε μαχόμενος, ως υπαξιωματικός. (Αριθμ. μητρ. 02873).
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Γρηγοράκος Ιωάννης
Από το Αρχοντικό του Δήμου Μελιτίνης. Πατέρας του Δημάρχου Μελιτίνης (το 1865) Παναγιώτη Γρηγοράκου. Σύμφωνα με βεβαίωση του α΄ δημαρχιακού παρέδρου Αν.Δ.Εξαρχάκου εξομοιώνεται με τους Γεώργιο Γραφάκο κάτοικο Μαλιτσίνας, Πολυχρόνη Ρογκάκο κάτοικο Κοκκίνων Λουριών και Σταμάτη Ροζάκη κάτοικο Αγίου Νικολάου, που πήραν τον βαθμό του υπολαχαγού. Αρχικά είχε χαρακτηρισθεί ως υπαξιωματικός β΄ τάξεως. (Αρ. μητρ. 03045, κουτί 42, φακ. 1)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή:"Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Γραφάκος Ιωάννης
Από την Μαλιτσίνα (Μέλισσα) του Δήμου Μελιτίνης. Το 1825 (20 Ιανουαρίου) προβιβάσθηκε σε χιλίαρχο (ΓΑΚ Υπ. Πολ. 49, εγγρ. 110).
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Γιάνναρος Ιωάννης
Κατοικούσε στην Κουρτσούνα (σημερινή Βασιλική) με καταγωγή από την Μηλιά του Δήμου Λεύκτρου. Το πιστοποιητικό του Π Γιατράκου υποβλήθηκε από την γυναίκα του Αικατερίνη το 1872. Χαρακτηρίσθηκε αρχικά στρατιώτης και αργότερα ανθυπολοχαγός. (αριθμ. μητρ. 03039, κουτί 34, φακ. 98)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σάββατο 20 Ιουνίου 2009
Γιαννακάκος Παναγιώτης
Ιερέας. Κατοικούσε στην Κουρτσούνα (σημερινή Βασιλική), με καταγωγή από την Αράχωβα του Δήμου Λεύκτρου. Προβιβάσθηκε σε πεντηκόνταρχο κατόπιν αναφοράς του Τζανετάκη Γρηγοράκη, με προβούλευμα του Εκτελεστικού 3091 και έγκριση του Βουλευτικού στις 25 Ιουλίου 1824 (Αρχ. Ελλ. Παλιγ. βιβλ. 2, σελ. 367 και βιβλ. 10, σελ. 427). Με αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 1846 και το 1865, χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄, αριθμ. μητρ. 04704, κουτί 34, φακ. 98.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης Λιάκος
Κατοικούσε στον Δήμο Καρδαμύλης με καταγωγή από την Καστάνια. Αναφέρει, χωρίς αποδεικτικά ότι υπηρέτησε ως χιλίαρχος. Είχε ένα γιό τοων Ιωάννη. Πέθανε το 1830. Προσκομίστηκε πιστοποιητικό του Τζανετάκη Γρηγογοράκη και χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄τάξεως με αριθμ. μητρ. 02995, κουτί 22, φακ. 2008, εγγραφ. 6807-8.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης Λιάκος
Με καταγωγή από την Καστάνια ζούσε στην Γούρνιτσα-Αγία Σοφία του Δήμου Καρδαμύλης. Πέθανε το 1856, ενώ το 1865 που τα παιδιά του έκαναν την αίτηση είχαν τις ακόλουθες ηλικίες. α) Παναγιώτης 60 ετών, β) Αντώνης 50 ετών, γ) Δημήτρης 48 ετών και δ) Νικόλαος 45 ετών. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης με αριθμ. μητρ. 11811, κουτί 22, φακ. 2007, εγγραφ. 6804-6.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης-Μουτζουράκος Γεώργιος
Με καταγωγή από την Καστάνια έμενε στο Σελεγούδι. Παρουσίασε πιστοποιητικό των Νικόλαου και Γεωργίου Γιατράκου, ενώ ισχυρίσθηκε ότι αδικήθηκε από τον Φέδερ. Υπηρέτησε ως εκατόνταρχος από το 1824. Αρχικά χαρακτηρίσθηκε υπαξιματικός και στην συνέχεια υπολοχαγός με αριθμ. μητρ. 01610, κουτί 132, φακ. 92.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης-Λιακούνης-Λιακουνάκος Γεώργιος
Από το Σελεγούδι. Χαρακτηρίσθηκε υπαξιωματικός β΄ τάξεως με αριθμ. 01807, κουτί 111, φακ. 9, ύστερα από πιστοποιητικό του Δήμου Μελιτίνης που παρουσίασαν οι κόρες του Σταυριανή και Γεωργίτσα για την δράση του την 29η Δεκεμβρίου 1841.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης-Λιακάκος Γεώργιος
Από την Καστάνια. Σύμφωνα με την αίτηση που υπέβαλε ο γιός του Βενετσάνος το 1865, ο οποίος ήταν τοτε 50 χρονών, πατέρας έξι παιδιών και ανεπάγγελτος, "εφονεύθει μαχόμενος". Χαρακτηρίσθηκε ανθυπολοχαγός με αριθμ. 02365, κουτί 22, φακ. 2010, εγγρ. 6812-3.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σάββατο 30 Μαΐου 2009
Βενετσανάκης Λιάκου Γεώργιος
Από την Καστάνια. Με απόφαση του Εκτελεστικού προβιβάσθηκε σε πεντηκόνταρχο (φακ. 25, εγγραφ. 27 της 6ης Αυγούστου 1824.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης Παναγιώτης
Με καταγωγή από την Καστάνια έμενε στους Μολάους. Το 1824 χαρακτηρίσθηκε ως εκατόνταρχος. Προσκόμισε βεβαίωση του ιατροχειρούργου Αναγνώστη Βενετσανάκη. Προικοδοτήθηκε με γραμμάτιο 3.456δρχ.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης-Ματζουράκος Ξανθός
Από την Καστάνια. Έγινε ταξίαρχος το 1823 και χιλίαρχος το 1824 με απόφαση του Βουλευτικού και κατόπιν προτασεως των Μούρτζινου, Βοϊδή και Κουμουνδουράκη. Με τον βαθμό αυτό υπηρετούσε στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού κόλπου στις 11 Αυγούστιου 1824. Διετέλεσε και πολιτάρχης του Μυστρά. Μετά την απελευθέρωση έγινε υπολοχαγός της φάλαγγας. Πέθανε το 1859. Την αίτηση για την καταβολή της πολεμικής αποζημίωσης υπέβαλαν τα παιδιά του Νικόλαος κάτοικος Καστάνιας, Γεώργιος κάτοικος Σελεγουδίου και Ιωάννης δικηγόρος κάτοικος Σπάρτης. Ήταν ξάδερφος του Δημητρίου Παναγάκου-Βενετζανάκη που σκοτώθηκε στην Βλαχοκερασιά.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης-Καπετανάκος Αναγν. Ξανθος
Από την Καστάνια. Στις 6 Ιουλίου 1824 με απόφαση του Βουλευτικού και κατόπιν πρότασης των Διονυσίου Μούρτζινου, Νικ. Βοϊδή και Γαλ. Κουμουνδουράκη και εισήγησης του Εκτελεστικού, προήχθει σε χιλίαρχο (Αρχ. Ελλ. Παλλιγ. βιβλ. 10, σελ. 386). Στις 11 Αυγούστου με τον βαθμό αυτό υπηρετεί στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού κόλπου υπό τον Μούρτζινο.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης Ηλία Νικόλαος
Από την Καστάνια. Στις 20 Ιανουαρίου 1825 προβιβάσθηκε σε ταξίαρχο (φακ. 53 εγγραφ. αριθμ. 170 Αρχ. Ελλην. Παλλιγ. βιβλ. 7, σελ. 101
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης Νικ. Γιάννης
Από την Καστάνια. Προβιβάσθηκε σε πεντηκόνταρχο με απόφαση του Εκτελεστικού φακ. 25 εγγραφ. 27 της 6ης Αυγούστου 1824. Με τον βαθμό αυτό τον βρίσκουμε λίγες ημέρες αργότερα (11 Αυγούστου - σύμφωνα με το ΓΑΚ Υπ. Πολ. φακ 27, εγγραφ. 080 καταλ. 11) στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού Κόλπου υπό τον Διονύσιο Μούρτζινο.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκος-Ματζουράκος Ιωάννης
Από την Καστάνια. Γεννήθηκε το 1797 (αναφέρει το 1865 ότι ήταν 68 χρονών). Το 1824 πήρε τον βαθμό του εκατόνταρχου, και με αυτό τον βαθμό τον βρίσκουμε στις 11 Αυγούστου 1824 στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού Κόλπου υπό τις διαταγές του Διονυσίου Μούρτζινου. Μετά την απελευθέρωση διορίσθηκε ανθυπολοχαγός της φάλαγγας. Το 1848 προικοδοτήθηκε. Όπως αναφέρει ο ίδιος η επιτροπή αξιολόγησης ήθελε να τον χαρακτηρίσει αντισυνταγματάρχη, αλλά τελικά του δόθηκε ο βαθμός του ανθυπολοχαγού.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης Ματζουράκος ή Ματζουρίδης Γεώργιος
Με καταγωγή, όπως όλοι οι Βενετσανάκηδες, από την Καστάνια, αργότερα έμεινε μόνιμα στο Σελεγούδι. Προβιβάσθηκε σε εκατόνταρχο το 1824. Έλαβε μέρος και τραυματίσθηκε στην μάχη του Πολυάραβου. Όταν υπέβαλε τα χαρτιά του για την καταβολή αποζημιώσεων παρουσίασε πιστοποιητικό του Νικόλαου και Ηλία Γιατράκου και ισχυρίσθηκε ότι αδικήθηκε γιατί ήταν αντίθετος του Φέδερ (Μαξιμιλιανός Φέδερ. Ταγματάρχης. Μέλος της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης των οπλαρχηγών της Μάνης που έδρευε στο Λιμένι. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Άγγλος αντιστράτηγος R. Church).
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης-Τζανετάκος Βενετσάνος
Από την Καστάνια. Προβιβάσθηκε σε εκατόνταρχο με απόφαση του Εκτελεστικού φακ. 25 εγγραφ. 27 της 6ης Αυγούστου 1824. Με τον βαθμό αυτό τον βρίσκουμε λίγες ημέρες αργότερα (11 Αυγούστου - σύμφωνα με το ΓΑΚ Υπ. Πολ. φακ 27, εγγραφ. 080 καταλ. 10) στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού Κόλπου υπό τον Διονύσιο Μούρτζινο.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βενετσανάκης Θωμά Βενετσάνος
Από την Καστάνια. Προβιβάσθηκε σε αντιστράτηγο (χωρίς βαφτιστικό) με απόφαση του Εκτελεστικού φακ. 25 εγγραφ. 27 της 6ης Αυγούστου 1824. Με τον βαθμό αυτό τον βρίσκουμε λίγες ημέρες αργότερα (11 Αυγούστου - σύμφωνα με το ΓΑΚ Υπ. Πολ. φακ 27, εγγραφ. 080) στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού Κόλπου υπό τον Διονύσιο Μούρτζινο.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Δευτέρα 25 Μαΐου 2009
Βενετσανάκης Βασίλειος
Καταγόταν από την Καστάνια αλλά κατοικούσε στην Καρδαμύλλη. Στις 6 Ιουλίου 1824 προβιβάσθηκε σε χιλίαρχο μετά από πρόταση των Διονυσίου Μούρτζινου, Νικ. Βοϊδή και Γαλ. Κουμουνδουράκη (Αρχ. Ελληνικής Παλιγγ. βιβλ. 10, σελ 386. ΓΑΚ, Συλ Βλαχ., Μάνη και Καποδίστριας, φακ. 221, εγγρ. 198,). Στις 6 Αυγούστου 1824 υπηρετούσε υπό τον Μούρτζινο στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Στην αίτηση για την χορήγηση πολεμικής αποζημίωσης που υπέβαλε ο γιός του το 1865 (ο ίδιος δεν ζούσε) ανέφερε ότι ο πατέρας του το 1824 είχε προαχθεί σε αντιστράτηγο.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Σάββατο 23 Μαΐου 2009
Βενετσανάκης Νικολάου Αναγνώστης
Κατοικούσε στο Σελεγούδι αλλά η καταγωγή του ήταν από τους Βενετσανάκηδες της Καστάνιας. Με αναφορά του στρατηγού Τζανετάκη Γρηγοράκη και προβούλευμα του Εκτελεστικού αριθμός 3091 που εγκρίθηκε από το βουλευτικό στις 25 Ιουλίου 1824 προβιβάσθηκε σε εκατόνταρχο. Με τον βαθμό αυτό φαίνεται να υπηρετούσε στις 11 Αυγούστου του 1824 στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού κόλπου υπό τις οδηγίες του στρατηγού Διονυσίου Μούρτζινου (ΓΑΚ Υπ. Πολιτισμού φακ 27, έγγραφο 080, αριθμ. καταλ. 15 Α.Α.Ε.Β.Ε. φακ. αριθμ. 2005). Ο γιός του Γεώργιος Λογοθέτης ή Μουτζουρίδης στην αίτηση που υπέβαλε το 1865 για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων αναφέρει ότι τον πατέρα του τον σκότωσαν στον Άγιο Νικόλαο Μελιτίνης το 1831.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Βαρτζακάκος ή Μάνης Παναγιώτης
Από τον Άγιο Νικόλαο του δήμου Μελιτίνης. Πρέπει να γεννήθηκε το 1802 γιατί το 1865 σε έγγραφο δηλώνει ότι είναι 63 ετών. Χαρακτηρίσθηκε στρατιώτης με αριθμό μητρώου 05165 (008590), κουτί 19, Φακ. 1776, έγγραφο 6012-4.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Αλικάκος Βασίλειος
Από τα Τσέρια (σημερινή Αγία Μαρίνα) του Δήμου Μελιτίνης. Γεννήθηκε το 1800. Έλαβε μέρος στην επανάσταση και χαρακτηρίσθηκε ανθυπολοχαγός (αριθμός μητρώου 03125 Φακ. 579 έγγραφο 1909-10) με πιστοποιητικό των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Π. Γιατράκου, Νικήτα Σταματελλόπουλου και Χατζηχρήστου.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Αλεξανδράκος-Μυρκλάκος Ηλίας
Από τα Κόκκινα Λουριά του δήμου Μελιτίνης. Με την από 1/13 Νοεμβρίου 1837 βασιλική απόφαση του χορηγήθηκε σύνταξη 10 δρχ το μήνα. Από βεβαίωση του Δημάρχου Μελιτίνης Παναγιώτη Γραφάκου προκύπτει ότι έχει τρία παιδιά: τον Γιώργο, τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη. Χαρακτηρίσθηκε ως στρατιώτης με αριθμό μητρώου 08234 Φακ 448, εγγρ. 1473-4.
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
(πηγή: "Μανιάτες Αγωνιστές του 1821" Σταύρος Γ. Καπετανάκης, Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005)
Η Περιοχή της Βαρδούνιας και οι άνθρωποι της στην Ελληνική Επανάσταση
Η περιοχή της Βαρδούνιας λόγω της θέσης της ως το φυσικό σύνορο των ελεύθερων ουσιαστικά περιοχών από την τουρκοκρατούμενη Πελοπόννησο, όντας και η ίδια ουσιαστικά διαιρεμένη, με τα χωριά κάτω από τον ποταμό Σμήνο (αυτά που αναφέρονται και στο έμμετρο του Νηφάκη) να αποτελούν μέρος της ελεύθερης Μάνης, αποτέλεσε μέρος πολεμικών μαχών τόσο πριν από την έναρξη της επανάστασης όσο και μετά. Για τα προεπαναστατικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, όπως την Μάχη της Καστάνιας και τον Παναγιώταρο, θα αναφερθούμε σε μεταγενέστερα σημειώματα. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε μία αλφαβητική καταγραφή των Βαρδουνιωτών εκείνων που συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα και τιμήθηκαν από το Ελληνικό κράτος είτε με την απόδοση στρατιωτικών βαθμών, είτε μεταγενέστερα με την καταβολή στους ίδιους ή στους απογόνους τους πολεμικών αποζημιώσεων. Τα στοιχεία είναι παρμένα από το βιβλίο του Σταύρου Γ. Καπετανάκη “Μανιάτες αγωνιστές του 1821” Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005, και είναι βασισμένα σε γραπτές πηγές, όποτε αναπόφευκτα κάποια ονόματα έχουν παραληφθεί. Σκοπός της αναφοράς τους δεν είναι μόνο η αναγνώριση της προσφοράς τους, αλλά και η χαρτογράφηση των οικογενειών που ζούσαν εκείνη την εποχή στην περιοχή. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, και όχι μόνο από αυτό το βιβλίο αλλά και το “Η Πετρίνα από το 17ο αιώνα" Αθήνα 1989 του Άρη Γ. Πουλημενάκου , είναι ότι στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τις ημέρες μας έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών εντός των χωριών της Βαρδούνιας, αλλά και από και προς τα χωριά της περιοχής από άλλες περιοχές (κυρίως της Μέσα Μάνης), καθώς επίσης και ότι νέα οικογενειακά δέντρα ξεκίνησαν.
Κάθε όνομα θα αναφέρεται με ξεχωριστό σημείωμα ούτως ώστε αργότερα να είναι πολύ πιο εύκολη η αναζήτηση του.
Κάθε όνομα θα αναφέρεται με ξεχωριστό σημείωμα ούτως ώστε αργότερα να είναι πολύ πιο εύκολη η αναζήτηση του.
Σάββατο 16 Μαΐου 2009
Νικηφόρος Βρεττάκος
"...Οι πρώτοι Βρετταίοι κατοίκησαν λίγο πριν την επανάσταση του 1821 στην Κλούμιτσα ή Πλούμιτσα, την ιδιόκτητη δηλαδή περιοχή τους κι έφτιαξαν ένα δικό τους οικισμό, τα Βρετταίικα. Ο οικισμός αυτός δεν άνηκε ποτέ αποκλειστικά, σε κάποιο από τα διπλανά χωριά. Έτσι, οι ίδιοι οι άνθρωποι, ανάλογα με τις φιλίες τους, τις επιδιώξεις τους, την κρίση τους, επέλεγαν το χωριό με το οποίο είχαν σχέσεις, το χωριό τους. Γι' αυτό τα μέλη αυτής της οικογένειας δεν είναι όλα κατ' ανάγκη Πετρινιώτες.
Πράγματι, μόνο όσοι ανήκουν σ' ένα "μικρό κλαδί", τριών μόλις γενιών του γενεαλογικού τους δέντρου, έχουν τα στοιχεία εκείνα και αναμφίβολα είναι Πετρινιώτες. Το "μικρό" αυτό κλαδί, αποτελούν οι:
Νικηφόρος Κωνσταντίνου Βρεττάκος Ποιητής (1911)
ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Παναγιώτη Βρεττάκος (1874)
και ο παππούς του, Παναγιώτης Γιώργου Βρεττάκος..."
(από το βιβλίο του Άρη Γ. Πουλημενάκου "Η Πετρίνα από το 17ο αιώνα" Αθήνα 1989)
Στην πραγματικότητα λίγο τελικά ενδιαφέρει αν ο μεγάλος αυτός ποιητής ήταν γραμμένος στα μητρώα της Πετρίνας, μια και αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι εάν έτρεφε αισθήματα για την περιοχή ή όχι. Αυτό δίχως άλλο είναι αδιαμφισβήτητο. Τον Ταΰγετο, την Πετρίνα, την Πλούμιτσα τα έχει υμνήσει όλα μέσα από την γραφή του.
Γράμμα στον άνθρωπο της πατρίδας μου
...Μην με μαρτυρήσεις!
και προπαντός να μην του πεις
πως μ' εγκατέλειψεν η ελπίδα!
Καθώς κοιτάς τον Ταΰγετο,
σημείωσε τα φαράγγια που πέρασα.
Και τις κορφές που πάτησα.
Και τα άστρα που είδα.
Πες τους από μένα,
πες τους από τα δακρυά μου,
ότι επιμένω ακόμη
πως ο κόσμος είναι όμορφος!
Πλούμιτσα
Πρόσμενες να με δεις όπως το δέντρο
που κουνιέται από τα άνθη του! … Όμως όχι !
Χρειάζεται πολύς ήλιος για ν’ ανθίσεις !
Πετρίνα
Πράγματι, μόνο όσοι ανήκουν σ' ένα "μικρό κλαδί", τριών μόλις γενιών του γενεαλογικού τους δέντρου, έχουν τα στοιχεία εκείνα και αναμφίβολα είναι Πετρινιώτες. Το "μικρό" αυτό κλαδί, αποτελούν οι:
Νικηφόρος Κωνσταντίνου Βρεττάκος Ποιητής (1911)
ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Παναγιώτη Βρεττάκος (1874)
και ο παππούς του, Παναγιώτης Γιώργου Βρεττάκος..."
(από το βιβλίο του Άρη Γ. Πουλημενάκου "Η Πετρίνα από το 17ο αιώνα" Αθήνα 1989)
Στην πραγματικότητα λίγο τελικά ενδιαφέρει αν ο μεγάλος αυτός ποιητής ήταν γραμμένος στα μητρώα της Πετρίνας, μια και αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι εάν έτρεφε αισθήματα για την περιοχή ή όχι. Αυτό δίχως άλλο είναι αδιαμφισβήτητο. Τον Ταΰγετο, την Πετρίνα, την Πλούμιτσα τα έχει υμνήσει όλα μέσα από την γραφή του.
Γράμμα στον άνθρωπο της πατρίδας μου
...Μην με μαρτυρήσεις!
και προπαντός να μην του πεις
πως μ' εγκατέλειψεν η ελπίδα!
Καθώς κοιτάς τον Ταΰγετο,
σημείωσε τα φαράγγια που πέρασα.
Και τις κορφές που πάτησα.
Και τα άστρα που είδα.
Πες τους από μένα,
πες τους από τα δακρυά μου,
ότι επιμένω ακόμη
πως ο κόσμος είναι όμορφος!
Πλούμιτσα
Πρόσμενες να με δεις όπως το δέντρο
που κουνιέται από τα άνθη του! … Όμως όχι !
Χρειάζεται πολύς ήλιος για ν’ ανθίσεις !
Πετρίνα
Μέσ’ από πράσινες ελιές και στάχυα χρυσοφόρα
Δεν είσαι πόλη από χαλκό, ούτ’ απ’ αχάτη χώρα
Σε ξέρει ο Θεός και το καλό δεν σε ξεχνά ποτέ του
Σε ξέρει ο ήλιος και η βροχή στα πόδια του Ταϋγέτου.
Μένουν τα πάντα ανάλλαχτα. Τα σπίτια οι ζευγολάτες
Και κουδουνίζουν οι πλαγιές κι αχολογούν οι στράτες.
Σαν ένας ύμνος στην χαρά των δουλευτών τα χέρια
Σπέρνουν, θερίζουν, γνέθουνε, σφυροκοπούν τη γης
Και μέσ’ στα λόγγια απλώνεσαι πιο ειρηνικό απ’ τ’ αστέρια
Κυψέλη ηλιοπλημμύριστη, χωριό της προκοπής!
Δεν είσαι πόλη από χαλκό, ούτ’ απ’ αχάτη χώρα
Σε ξέρει ο Θεός και το καλό δεν σε ξεχνά ποτέ του
Σε ξέρει ο ήλιος και η βροχή στα πόδια του Ταϋγέτου.
Μένουν τα πάντα ανάλλαχτα. Τα σπίτια οι ζευγολάτες
Και κουδουνίζουν οι πλαγιές κι αχολογούν οι στράτες.
Σαν ένας ύμνος στην χαρά των δουλευτών τα χέρια
Σπέρνουν, θερίζουν, γνέθουνε, σφυροκοπούν τη γης
Και μέσ’ στα λόγγια απλώνεσαι πιο ειρηνικό απ’ τ’ αστέρια
Κυψέλη ηλιοπλημμύριστη, χωριό της προκοπής!
Πέμπτη 30 Απριλίου 2009
Κότα Μπαρδουνιώτικη από τον Ηλία Μαμαλάκη
O Ηλίας Μαμαλάκης φτιάχνει κότα μπαρδουνιώτικη. Κάνει βέβαια λάθος αναφέροντας ως τόπο προέλευσης της συνταγής το χωριό Μπάρδουνα, το οποίο βέβαια δεν υπάρχει, αντί για την περιοχή Μπαρδούνια. Επίσης αντί να το μαγειρέψει σε κάποιο από τα χωριά μας το έφτιαξε στην Βάθεια. Η μνημόνευση όμως του πιάτου και κατ’ επέκταση της περιοχής σε μία εκπομπή υψηλής τηλεθέασης όπως το “Μπουκιά και Συχώριο” είναι σίγουρα ένα θετικό γεγονός. Παραθέτω την συνταγή όπως την καταγράφει στο site του:
Υλικά για 6-8 άτομα
1 χωριάτικη κότα 1 ½ - 2 κιλά κομμένη σε μερίδες
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα
2 κουταλιές πελτέ
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
5-6 σπυράκια μπαχάρι
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
150 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
50 γραμ τριμμένη ξερή μυζήθρα
100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
Βήματα
1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες της κότας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Βάλτε τη σοταρισμένη κότα σε μια πιατέλα.
2. Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το καλά και στη συνέχεια ξαναβάλτε τη κότα μέσα στη κατσαρόλα.
3. Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.
4. Αφήστε να πάρει μια καλή βράση να φύγει το οινόπνευμα εντελώς και ρίξτε μέσα τις τριμμένες ντομάτες.
5. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε τη κότα να μαγειρευτεί για 1 ώρα.
6. Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.
7. Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
8. Το συνοδεύετε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές.
9. Σημείωση. Μερικές καλές νοικοκυρές σε τούτη τη κότα λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζ τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμες
Υ.Γ. Κόκορα Μπαρδουνιώτικο μαγείρεψαν και στην εκπομπή “Η Κουζίνα της Μαμάς” του Alpha.
Υλικά για 6-8 άτομα
1 χωριάτικη κότα 1 ½ - 2 κιλά κομμένη σε μερίδες
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα
2 κουταλιές πελτέ
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
5-6 σπυράκια μπαχάρι
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
150 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
50 γραμ τριμμένη ξερή μυζήθρα
100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
Βήματα
1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες της κότας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Βάλτε τη σοταρισμένη κότα σε μια πιατέλα.
2. Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το καλά και στη συνέχεια ξαναβάλτε τη κότα μέσα στη κατσαρόλα.
3. Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.
4. Αφήστε να πάρει μια καλή βράση να φύγει το οινόπνευμα εντελώς και ρίξτε μέσα τις τριμμένες ντομάτες.
5. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε τη κότα να μαγειρευτεί για 1 ώρα.
6. Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.
7. Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
8. Το συνοδεύετε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές.
9. Σημείωση. Μερικές καλές νοικοκυρές σε τούτη τη κότα λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζ τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμες
Υ.Γ. Κόκορα Μπαρδουνιώτικο μαγείρεψαν και στην εκπομπή “Η Κουζίνα της Μαμάς” του Alpha.
Τετάρτη 29 Απριλίου 2009
Ο Παναγιώταρος Βενετσανάκης και η περιοχή στο Δημοτικό Τραγούδι
Το δημοτικό τραγούδι, αποτέλεσε τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, τον κυριότερο τρόπο διαφύλαξης και διάδοσης της ιστορίας (ασφαλώς με πολλές μεταλλάξεις και μυθοποιήσεις), μια και η καταγραφή ήταν πολύ δύσκολη έως αδύνατη λόγω του αναλφαβητισμού της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου. Η ιστορία της αντίστασης του Παναγιώταρου Βενετσανάκη και του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη στην πολιορκία της Καστάνιας από τον Τζεζαερλή-πασά το 1780 δεν θα μπορούσε να μην αναφέρεται σε κάποια δημοτικά τραγούδια. Τρία από αυτά τα βρήκα στο http://www.myriobiblos.gr/ και τα παραθέτω πιο κάτω:
Πολύ σκοτίδιασε ο ουρανός, πάλι να βρέξη θέλει,
σκοτίδιασε η Μαυρομηλιά και της Μηλιάς ο κάμπος.
Εσύρανε τα ρέματα, εσύραν τα λαγκάδια,
κ’ εκόπηκε το πέρασμα, κ' εκόπη το γιοφύρι,
που κει περνάει η κλεφτουριά, οι Κολοκοτρωναίοι,
με τα μπαϊράκια τα χρυσά, τοις ασημομπιστόλαις.
Κινάν και πάν 'ς την εκκλησιά για να λειτρουγηθούνε,
φορούν τα πόσια τα χρυσά, τοις ασημοπαλάσκαις.
Σίντας ξελειτρουγήσανε και βγήκαν 'ς την κουβέντα,
πετάχτηκε ό Κωσταντής και λέει του Δημητράκη.
"Τούτ’ η χαρά πού χομ' εμείς σε λύπη θα μας φέρη,
πολλή Τουρκιά μας έζωσε, ο θιος να μας γλυτώση."
Τακούει ο Παναγιώταρος κ'εσβήστη από τα γέλοια.
"Τι λες, κουμπάρε Κωσταντή, τι λες, τι κουβεντιάζεις;
Τίγαρις είναι του Μυστρά να το πατούν οι Τούρκοι;
Ποτέ δεν επατήθηκε της Καστανιάς ο πύργος,
ουδέ ο Τούρκος τον πάτησε, μαϊδέ και ο Αλαμάνος."
Κι ακόμα ο λόγος έστεκε κ' η συντυχιά κρατειώταν,
Μπουλούκπασας τους έκλεισε με χίλιους πεντακόσιους.
Τρεις περδικούλαις κάθουνται 'ς τον πύργο της Καστάνιας,
η μία κλαίει τον Κωσταντή, η άλλη το Δημητράκη,
κ' η τρίτη η καλύτερη κλαίει τον Παναγιώτη.
Τι έχουν της Μάνης τα βουνά οπού είναι βουρκωμένα,
καν ο βοριάς τα βάρεσε, καν η νοτιά τα πήρε.
Μηδέ ο βοριάς τα βάρεσε, μηδ' η νοτιά τα πήρε,
παλεύει ο Καπετάν πασιάς με τον Κολοκοτρώνη.
Στεριά παλεύει ο Αλή μπεης μ’ άρματα του πελάγου.
'Σ την Άρια που έρρηξε τ' ορδί διαβάζει το φερμάνι.
"Ποιος ειν' ο Παναγιώταρος, ποιο λεν Κολοκοτρώνη,
να ρθούν να προσκυνήσουνε, ραγιάδες να γενούνε."
Τ' ακούει ο Παναγιώταρος, παράξενο του φάνη.
"Δεν προσκυνούμε Αλή μπεη, ο νους σου μη το βάνη,
τάρματα δεν τα δίνομε, ραγιάδες να γενούμε,
παρά θα γίνη πόλεμος με τόπια, με ντουφέκια."
Κι' ο Αλή μπεης σαν τ’ άκουσε πολύ του κακοφάνη.
Δώδεκα ημέραις πολεμάει με τόπια με ντουφέκια,
την Κυριακή το δειλινό μεγάλα τόπια βγάλαν,
καρσί 'ς τον πύργο τά βαλαν, τον πύργο να χαλάσουν.
Βλέπουν τον πύργο κ' έτρεμε, κ' ήθελε για να πέση...
Εσείς βουνά, ψηλά βουνά, με τα δασιά κλαριά σας,
με τα δασιά τα έλατα, το εν' απάνω 'ς τάλλο,
και πύργε της Καστάνιτσας, οπού βαστάτε κλέφταις,
τους κλέφταις τί τους κάματε, τους Κολοκοτρωναίους;
οπού φορούν χρυσά σπαθιά, μπαλάσκαις ασημένιαις,
χρυσά 'ν' και τα ντουφέκια τους, χρυσά μαλαματένια,
και τα τσαπράζια που φορούν, ούλο μαργαριτάρια.
Κείνοι το Μάρτη εδώ ήσανε και τον μισόν Απρίλη,
και την ημέρα τ' άη Γιωργιού, που είναι το πανηγύρι,
φίλοι τους επροσκάλεσαν, τους είχανε τραπέζι.
Πάνω ποβάλαν τα φαγιά, κ' έκαμαν το σταυρό τους,
ψιλή φωνίτσα νάκουσαν, ψιλή φωνή νακούνε.
«Γι' αφήστε τα καλά φαγιά και πάρτε τα ντουφέκια,
τι οι Τούρκοι σας επλάκωσαν, τι οι Τούρκοι σας επήραν.»
Και τα ντουφέκια πήρανε, και τα σπαθιά τραυήξαν,
τους Τούρκους εκυνήγησαν, τους κάμαν ένα ένα.
Υ.Γ. Την ιστορία της αντίστασης του Βενετσανάκη και του Κολοκοτρώνη στην Καστάνια έχω σκοπό να την περιγράψω αναλυτικά σε ξεχωριστό post και αφού τελειώσω και το σχετικό βιβλίο της Μαρίας Δρογκάρη που διαβάζω αυτό τον καιρό.
Πολύ σκοτίδιασε ο ουρανός, πάλι να βρέξη θέλει,
σκοτίδιασε η Μαυρομηλιά και της Μηλιάς ο κάμπος.
Εσύρανε τα ρέματα, εσύραν τα λαγκάδια,
κ’ εκόπηκε το πέρασμα, κ' εκόπη το γιοφύρι,
που κει περνάει η κλεφτουριά, οι Κολοκοτρωναίοι,
με τα μπαϊράκια τα χρυσά, τοις ασημομπιστόλαις.
Κινάν και πάν 'ς την εκκλησιά για να λειτρουγηθούνε,
φορούν τα πόσια τα χρυσά, τοις ασημοπαλάσκαις.
Σίντας ξελειτρουγήσανε και βγήκαν 'ς την κουβέντα,
πετάχτηκε ό Κωσταντής και λέει του Δημητράκη.
"Τούτ’ η χαρά πού χομ' εμείς σε λύπη θα μας φέρη,
πολλή Τουρκιά μας έζωσε, ο θιος να μας γλυτώση."
Τακούει ο Παναγιώταρος κ'εσβήστη από τα γέλοια.
"Τι λες, κουμπάρε Κωσταντή, τι λες, τι κουβεντιάζεις;
Τίγαρις είναι του Μυστρά να το πατούν οι Τούρκοι;
Ποτέ δεν επατήθηκε της Καστανιάς ο πύργος,
ουδέ ο Τούρκος τον πάτησε, μαϊδέ και ο Αλαμάνος."
Κι ακόμα ο λόγος έστεκε κ' η συντυχιά κρατειώταν,
Μπουλούκπασας τους έκλεισε με χίλιους πεντακόσιους.
Τρεις περδικούλαις κάθουνται 'ς τον πύργο της Καστάνιας,
η μία κλαίει τον Κωσταντή, η άλλη το Δημητράκη,
κ' η τρίτη η καλύτερη κλαίει τον Παναγιώτη.
Τι έχουν της Μάνης τα βουνά οπού είναι βουρκωμένα,
καν ο βοριάς τα βάρεσε, καν η νοτιά τα πήρε.
Μηδέ ο βοριάς τα βάρεσε, μηδ' η νοτιά τα πήρε,
παλεύει ο Καπετάν πασιάς με τον Κολοκοτρώνη.
Στεριά παλεύει ο Αλή μπεης μ’ άρματα του πελάγου.
'Σ την Άρια που έρρηξε τ' ορδί διαβάζει το φερμάνι.
"Ποιος ειν' ο Παναγιώταρος, ποιο λεν Κολοκοτρώνη,
να ρθούν να προσκυνήσουνε, ραγιάδες να γενούνε."
Τ' ακούει ο Παναγιώταρος, παράξενο του φάνη.
"Δεν προσκυνούμε Αλή μπεη, ο νους σου μη το βάνη,
τάρματα δεν τα δίνομε, ραγιάδες να γενούμε,
παρά θα γίνη πόλεμος με τόπια, με ντουφέκια."
Κι' ο Αλή μπεης σαν τ’ άκουσε πολύ του κακοφάνη.
Δώδεκα ημέραις πολεμάει με τόπια με ντουφέκια,
την Κυριακή το δειλινό μεγάλα τόπια βγάλαν,
καρσί 'ς τον πύργο τά βαλαν, τον πύργο να χαλάσουν.
Βλέπουν τον πύργο κ' έτρεμε, κ' ήθελε για να πέση...
Εσείς βουνά, ψηλά βουνά, με τα δασιά κλαριά σας,
με τα δασιά τα έλατα, το εν' απάνω 'ς τάλλο,
και πύργε της Καστάνιτσας, οπού βαστάτε κλέφταις,
τους κλέφταις τί τους κάματε, τους Κολοκοτρωναίους;
οπού φορούν χρυσά σπαθιά, μπαλάσκαις ασημένιαις,
χρυσά 'ν' και τα ντουφέκια τους, χρυσά μαλαματένια,
και τα τσαπράζια που φορούν, ούλο μαργαριτάρια.
Κείνοι το Μάρτη εδώ ήσανε και τον μισόν Απρίλη,
και την ημέρα τ' άη Γιωργιού, που είναι το πανηγύρι,
φίλοι τους επροσκάλεσαν, τους είχανε τραπέζι.
Πάνω ποβάλαν τα φαγιά, κ' έκαμαν το σταυρό τους,
ψιλή φωνίτσα νάκουσαν, ψιλή φωνή νακούνε.
«Γι' αφήστε τα καλά φαγιά και πάρτε τα ντουφέκια,
τι οι Τούρκοι σας επλάκωσαν, τι οι Τούρκοι σας επήραν.»
Και τα ντουφέκια πήρανε, και τα σπαθιά τραυήξαν,
τους Τούρκους εκυνήγησαν, τους κάμαν ένα ένα.
Υ.Γ. Την ιστορία της αντίστασης του Βενετσανάκη και του Κολοκοτρώνη στην Καστάνια έχω σκοπό να την περιγράψω αναλυτικά σε ξεχωριστό post και αφού τελειώσω και το σχετικό βιβλίο της Μαρίας Δρογκάρη που διαβάζω αυτό τον καιρό.
Ετικέτες
Λαογραφία
Δευτέρα 27 Απριλίου 2009
Ετοιμολογία της λέξης Βαρδούνια (ή Μπαρδούνια)
Αντιγράφω από το πολύ καλό http://www.mani.org.gr/(ή έντονη γραφή δική μου)
“Η Μπαρδούνια ή Βαρδούνια ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η νότια περιοχή της επαρχίας Λακεδαίμονος που συνορεύει: Β. με το λεκανοπέδιο του Ευρώτα, Δ. με την Έξω Μάνη, Ν. με τη Κάτω Μάνη (σημερινός Δήμος Γυθείου), Α. με τα Τρίνησα και το Βασιλοπόταμο.
Το όνομα κατά το Γ. Βλαχογιάννη προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του πρίγκιπα του Μοριά, Βιλλαρδουίνου, ενώ κατά το Γεράσιμο Καψάλη από την Ενετική λέξη Bardia (από το ιταλικό guardia), που σημαίνει φρουρά και που μεταφέρθηκε στα Ελληνικά σαν βάρδια και Βαρδούνια ή Μπαρδούνια. Ονομάζεται Μπαρδούνια από τους μεσαιωνικούς χρόνους και στους χρόνους της τουρκοκρατίας έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία της Μάνης, της Λακωνίας, αλλά και του Μοριά, εξαιτίας της ιδιόμορφης σύνθεσης των κατοίκων της σε συνδυασμό πάντοτε με τη φυσική οχυρωματική της.
Με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699) παραχωρήθηκε στους Βενετούς από τους Τούρκους ολόκληρη η Πελοπόννησος και αποτέλεσε το Regno della Morea, του οποίου μια από τις 4 επαρχίες (στην αρχή ήταν 7), ήταν η Λακωνία με πρωτεύουσα τη Μονεμβασία. Η επαρχία χωριζόταν σε θέματα, ένα από τα οποία ήταν η Βαρδούνια, τα οποία χωριζόταν σε καπετανίες που η κάθε μια είχε τον αιρετό καπετάνιο της. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν υπηρεσιακές εκθέσεις στο Γενικό Προνοητή, που είχε έδρα το Ναύπλιο, ο οποίος με τη σειρά του υπέβαλλε εκθέσεις στη Γερουσία της Βενετίας. Οι εκθέσεις αυτές παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε κάθε μελετητή της Ιστορίας εκείνων των χρόνων.
Η ανατολική ράχη του Ταΰγετου είναι τραχιά και δύσβατη, ενώ διαρρέετε από πολλά ρέματα και ποτάμια, με μεγαλύτερό τους τον Σμήνο.
Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι στην θέση “Δέση” του ποταμού Σμήνους
“Η Μπαρδούνια ή Βαρδούνια ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η νότια περιοχή της επαρχίας Λακεδαίμονος που συνορεύει: Β. με το λεκανοπέδιο του Ευρώτα, Δ. με την Έξω Μάνη, Ν. με τη Κάτω Μάνη (σημερινός Δήμος Γυθείου), Α. με τα Τρίνησα και το Βασιλοπόταμο.
Το όνομα κατά το Γ. Βλαχογιάννη προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του πρίγκιπα του Μοριά, Βιλλαρδουίνου, ενώ κατά το Γεράσιμο Καψάλη από την Ενετική λέξη Bardia (από το ιταλικό guardia), που σημαίνει φρουρά και που μεταφέρθηκε στα Ελληνικά σαν βάρδια και Βαρδούνια ή Μπαρδούνια. Ονομάζεται Μπαρδούνια από τους μεσαιωνικούς χρόνους και στους χρόνους της τουρκοκρατίας έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία της Μάνης, της Λακωνίας, αλλά και του Μοριά, εξαιτίας της ιδιόμορφης σύνθεσης των κατοίκων της σε συνδυασμό πάντοτε με τη φυσική οχυρωματική της.
Με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699) παραχωρήθηκε στους Βενετούς από τους Τούρκους ολόκληρη η Πελοπόννησος και αποτέλεσε το Regno della Morea, του οποίου μια από τις 4 επαρχίες (στην αρχή ήταν 7), ήταν η Λακωνία με πρωτεύουσα τη Μονεμβασία. Η επαρχία χωριζόταν σε θέματα, ένα από τα οποία ήταν η Βαρδούνια, τα οποία χωριζόταν σε καπετανίες που η κάθε μια είχε τον αιρετό καπετάνιο της. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν υπηρεσιακές εκθέσεις στο Γενικό Προνοητή, που είχε έδρα το Ναύπλιο, ο οποίος με τη σειρά του υπέβαλλε εκθέσεις στη Γερουσία της Βενετίας. Οι εκθέσεις αυτές παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε κάθε μελετητή της Ιστορίας εκείνων των χρόνων.
Η ανατολική ράχη του Ταΰγετου είναι τραχιά και δύσβατη, ενώ διαρρέετε από πολλά ρέματα και ποτάμια, με μεγαλύτερό τους τον Σμήνο.
Είναι ο αρχαίος Σμήνος (Παυσανίας «Λακωνικά» 111,24,9) γνωστός και σαν ποτάμι της Άρνας ή ποτάμι της Αγια-Μαρίνας ή και ποτάμι της Μπαρδούνιας. Οι πηγές του, που βρίσκονται κοντά στην Άρνα, αναβλύζουν μέσα από την ομώνυμη σπηλιά της λαγκάδας και υδρεύεται το Γύθειο, όπως και στην αρχαιότητα.
Η εδαφολογική διαμόρφωση της περιοχής είναι γοητευτική, πανέμορφη και μεγαλόπρεπη, ενώ είναι σχεδόν απρόσιτη. Έχει αμέτρητα απόκρημνα κορφοβούνια, σπηλιές, χαράδρες, δάση, λαγκαδιές κατασκότεινες και κλεισούρες μπλεγμένες και διακλαδούμενες. Σ’ αυτή την άγονη και κυρίως ορεινή ζώνη απλώνονται τα χωριά της περιοχής.”
Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι στην θέση “Δέση” του ποταμού Σμήνους
Παρασκευή 24 Απριλίου 2009
Τα χωριά της Βαρδούνιας – Καλωσόρισμα
Τα χωριά της Βαρδούνιας (ή Μπαρδούνιας) απλώνονται στην νοτιοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, και αποτελούν το φυσικό σύνορο της Μάνης (για την ακρίβεια ο ποταμός Σμήνος αποτελεί το όριο της). Μία περιοχή με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, με εναλλασσόμενα τοπία. Με βουνοκορφές, με φαράγγια, με ποτάμια, με σπηλιές. Με μοναστήρια και κάστρα. Με γραφικά χωριά. Μία περιοχή που παρότι δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά (εκτός από την περιοχή της Άρνας όπου υπάρχουν κάποιες υποδομές) έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον ψαγμένο ταξιδιώτη. Μία περιοχή με μεγάλη ιστορία (Παναγιώταρος Βενετσανάκης, μάχη του Πολυάραβου) που δυστυχώς προσπερνιέται σαν απλή παραπομπή στα περισσότερα βιβλία και εγχειρίδια.
Ο σκοπός αυτού του blog είναι διπλός. Να παρουσιάσει την περιοχή στον χρήστη του internet αλλά και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για όλους όσους έλκουμε τις ρίζες μας από εκεί. Άλλωστε αν έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη μας αγάπη για τον τόπο καταγωγής μας, που το δείχνουμε με την επιστροφή μας σε κάθε ευκαιρία για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με αυτό το σκεπτικό ξεκινώ αυτή την προσπάθεια. Ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι θετικό.
Ο σκοπός αυτού του blog είναι διπλός. Να παρουσιάσει την περιοχή στον χρήστη του internet αλλά και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για όλους όσους έλκουμε τις ρίζες μας από εκεί. Άλλωστε αν έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη μας αγάπη για τον τόπο καταγωγής μας, που το δείχνουμε με την επιστροφή μας σε κάθε ευκαιρία για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με αυτό το σκεπτικό ξεκινώ αυτή την προσπάθεια. Ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι θετικό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)